Σημαντική μείωση κατά 1,53 δισ. των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Σεπτέμβριο αποτυπώνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η μείωση είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση της εκκρεμούς επιστροφής φόρων, που έφτασε τα 1,183 δισ. ευρώ.

Ads

Η θετική αυτή εξέλιξη όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν παράγοντας που συνετέλεσε και στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ESM, καθώς η Ελλάδα εκπλήρωσε τον στόχο που είχε τεθεί.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 3,559 δις ευρώ έναντι 3,909 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρων, οι οποίες τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν μείωση κατά 1,183 δισ. ευρώ, δηλαδή έπεσαν στα 931 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ads

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο ποσό εξακολουθεί να αφορά τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πάντως, και αυτά μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 2,051 δισ. ευρώ έναντι 2,302 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.