Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και αλλαγή του τρόπου καταβολής τους στα ταμεία φαίνεται να έχουν προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης σημαντικής αύξησης της ανεργίας και των δραματικών συνεπειών της, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, η ανεργία αναμένεται να εκτοξευτεί στο 14.6% το 2011, γεγονός που επισπεύδει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας.

Ads

Σε αναζήτηση πρόσθετων εργαλείων βρίσκεται το υπουργείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλεπόμενο κύμα ανέργων, το οποίο θα έχει δραματικές συνέπειες τόσο για τα ταμεία όσο και τον ΟΑΕΔ. Τα 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα ξεπεράσουν οι απώλειες εισφορών στο ΙΚΑ, ενώ περίπου αντίστοιχο εκτιμάται ότι θα είναι το επιπλέον κόστος του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας.

Μια δεύτερη ωστόσο δυσμενής διάσταση μιας τέτοιας εξέλιξης, είναι η χρησιμοποίησή της από την τρόικα ως μοχλό περαιτέρω πίεσης για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Όλα τα παραπάνω ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στις συσκέψεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, και του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Κουτρουμάκη, με τους διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ.

Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να επισπευστεί το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, κόστους 1 δισ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα. Καθώς όμως αυτό δεν κρίνεται αρκετό, στα σχέδια του υπουργείου φέρεται πως είναι «η παράλληλα ελάφρυνση των ασφαλιστικών βαρών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών». Ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η μείωση, σε μια πρώτη φάση, μόνο των εργοδοτικών εισφορών για το συνταξιοδοτικό, κατά 3 με 4 μονάδες, χωρίς αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

Ads

Στο τραπέζι βρίσκονται ωστόσο και οι επιχειρησιακές συμβάσεις με την τρόικα να ασκεί πιέσεις ώστε αυτές να υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, το υπουργείο εκτιμά ότι η πίεση αυτή θα μετριασθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, στην επόμενη συνάντηση το Νοέμβριο, η τρόικα θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.