Τα ετήσια στοιχεία της για το 2009 έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», σύμφωνα με τα οποία προκύπτει σημαντική μείωση στους αιτούντες θεραπείας χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι κάνουν συστηματικά ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Συνολικά, τα στοιχεία τονίζουν την ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης και η χρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων, την ώρα που η ίδια η Μονάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος όρος των εξαρτημένων ατόμων είναι τα 30,6 έτη, με κυρίαρχη ουσία εξάρτησης για ακόμα μία χρονιά την ηρωίνη (80%).

Ads

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών πέφτει όλο και περισσότερο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2009 η μικρότερη ηλικία χρήσης ήταν τα 9 χρόνια ενώ το 9.25% των αιτούντων για θεραπεία ξεκίνησε το πρόγραμμα σε ηλικία μικρότερη των14 ετών. Η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», Κ. Μάτσα, σημείωσε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ότι η τόσο πρώιμη έναρξη της χρήσης ναρκωτικών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ κρίσιμος αιτιολογικός παράγοντας αναδεικνύεται σε αυτές τις περιπτώσεις το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.

Περισσότερα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα για το 2009: Ο μέσος όρος ηλικίας των εξαρτημένων ατόμων είναι τα 30,60 έτη, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης της κύριας ουσίας είναι τα 20,37 έτη με μικρότερη ηλικία έναρξης μόλις τα 9 έτη και μεγαλύτερη τα 50. Το 61% των προσερχόμενων χρηστών είναι άνεργοι και το 9,08% εργάζεται περιστασιακά. Το 29,25% των προσερχόμενων χρηστών δηλώνει ότι κάνει χρήση μιας μόνο ουσίας. Το 80,67% των χρηστών ξεκινά την εμπλοκή του με τις παράνομες ουσίες με τη χρήση ινδικής κάνναβης. Σε ηλικία μικρότερη των 14 ετών εμπλέκεται με την χρήση το 30,70% των χρηστών, στα 15 – 17 έτη το 40,20%, στα 18 – 19 έτη το 13,70%. Το 92% των χρηστών έχει ελληνική υπηκοότητα και το 6,7% προέρχεται από χώρες κυρίως εκτός ΕΕ, άτομα οι οποίοι ξεκίνησαν τη χρήση στην Ελλάδα. Πρώτος στην κατάταξη τρόπος χρήσης είναι πλέον η χρήση από τη μύτη (51,4%), έναντι 40,7% για το 2004.

Όπως καταγγέλθηκε χθες κατά την παρουσίαση των στοιχείων, η Μονάδα Απεξάρτησης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αφού πολλά από τα κτίρια που στεγάζουν υποδομές του «18 ΑΝΩ» είναι ενοικιαζόμενα, αλλά δεν έχουν δοθεί ενοίκια 6 – 7 μηνών και οι ιδιοκτήτες πιέζουν με εξώδικα. «Φοβόμαστε ότι θεραπευόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο. Στις κλειστές δομές υπήρξε μέχρι και πρόβλημα διατροφής. Ολα αυτά μας γεμίζουν σκέψεις για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», ανέφεραν οι υπεύθυνοι της μονάδας.

Ads

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) διοργανώνονται τις επόμενες μέρες διάφορες δραστηριότητες και δρώμενα:

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 11.00 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με θέμα «Ναρκωτικά και φτώχεια», με παράλληλη συνέντευξη Τύπου για το έργο και τις δυνατότητες των Κέντρων Πρόληψης.
  • Το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του προγραμματίζει παρεμβάσεις σε κεντρικές πλατείες της πόλης. Στις 25 Ιούνη στο Θησείο, περίπτερα ενημέρωσης (7.30 μ.μ.) και θεατρική παράσταση Καραγκιόζη «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις» (9 το βράδυ). Στις 26 Ιούνη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα, 11 π.μ. – 7 μ.μ., εκθέσεις κεραμικής, μάσκας, κούκλας, φωτογραφίας, γραφιστικής, ζωγραφικής.
  • Γιορτή στο δρόμο διοργανώνει για τις 26 Ιούνη το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», στην οδό Τήνου (η οποία θα είναι κλειστή από το ύψος της οδού Πατησίων μέχρι την οδό Ι. Δροσοπούλου), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 23.30. Η γιορτή θα περιλαμβάνει συναυλίες που θα ξεκινήσουν στις 6.30 το απόγευμα, θα υπάρχει αφρικάνικος χορός, θεατρικό παιχνίδι, κρουστά, ακροβατικά, έκθεση φωτογραφίας, βιντεοπροβολή, εργαστήρι βιβλιοδεσίας.
  • Το ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» διοργανώνει το Σάββατο 26 Ιούνη ανοικτή εκδήλωση, στην πλατεία Ομονοίας (πεζόδρομος Δώρου, πλησίον Εθνικής Τράπεζας). Από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης για τις δράσεις που αναπτύσσει το ΚΕΘΕΑ στη θεραπεία των εξαρτημένων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, χειροποίητων κατασκευών κ.ά. Στις 21.30 στο κέντρο της πλατείας τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο το μήνυμα στη σημερινή κρίση και στην απεξάρτηση.
  • Η ομάδα της θεραπευτικής κοινότητας του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ – ΟΚΑΝΑ, περνά το Σάββατο 26 Ιούνη, στις 11.30 το πρωί, από το Αντίρριο στο Ρίο και χτίζει τη 12η Γέφυρα προς την καθαρή ζωή. Το ραντεβού είναι στη δυτική προβλήτα Ρίου.