Ο ΟΣΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ικανοποιώντας και τη σχετική δέσμευση προς την τρόικα. Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές, μεταξύ άλλων μείωση προσωπικού, μισθών και κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από μηδενική βάση, τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, την περικοπή των επιδομάτων στο 10% του μισθού, την κατάργηση κάθε είδους αποζημίωσης, προσαύξησης και εκτός έδρας εργασίας και τη δραστική μείωση του προσωπικού στους 3.600 εργαζόμενους από 6.050. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι θα μεταταγούν ή θα συνταξιοδοτηθούν και άλλοι θα μεταφερθούν σε φορείς υποδοχής.

Επιπλέον, σχετικά με το λειτουργικό κομμάτι προβλέπεται η απορρόφηση των εργασιών της ΕΔΙΣΥ, από τις υπόλοιπες εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων και δημιουργία ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής.

Ads

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαγραφή των χρεών του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το δημόσιο με αντάλλαγμα την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού αλλά και την πιθανή εκχώρηση του 49% των μετοχών του ΟΣΕ και του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.