Μισθό που θα ισούται με μιάμιση φορά το άθροισμα του κατώτατου μισθού συν το επίδομα ανεργίας προτείνει για τους βουλευτές ο Αλέκος Αλαβάνος. Στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη και της τυπικής ίδρυσης του νέου του κόμματος «Σχέδιο Β», ο Αλέκος Αλαβάνος, σύμφωνα με τη Real, κατέθεσε δέκα προτάσεις για δημόσια συζήτηση.

Ads

 
Μεταξύ άλλων προτείνει «η αποζημίωση του βουλευτή να παύει να συνδέεται με αυτή των δικαστικών. Γίνεται μιάμιση φορά το άθροισμα του κατώτατου μισθού συν το επίδομα ανεργίας. Αυτό σήμερα σημαίνει 1.419 ευρώ (586 ευρώ ο κατώτατος μισθός, 360 ευρώ το επίδομα ανεργίας) από 5.780 ευρώ που ισχύει. Μόνο μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού ή του επιδόματος ανεργίας ή και των δύο μπορεί να αυξηθεί η βουλευτική αποζημίωση.
 
Το πόσο αυτό είναι το ανώτατο όριο για τις βουλευτικές συντάξεις. Ισχύει αναδρομικά. Ο βουλευτής που δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας θα ασκεί και το επάγγελμά του δεν δικαιούται αποζημίωσης. Καταργούνται όλες οι πρόσθετες αμοιβές (παρακολούθηση επιτροπών, οργάνωση γραφείου, μετακλητοί υπάλληλοι, αυτοκίνητα), πλην των εξόδων στέγασης των βουλευτών της περιφέρειας».
 
Μετακίνηση βουλευτών με λεωφορεία
 
«Καταργείται κάθε κρατική οικονομική ενίσχυση στα κόμματα. Τα κόμματα είναι εθελοντικές οργανώσεις ομοϊδεατών και όχι επαγγελματικοί στρατοί για την κατάληψη του κράτους. Η Πολιτεία επιτρέπεται να στηρίξει τη δράση τους μόνο με μέτρα μηδενικού βάρους για τον Έλληνα φορολογούμενο: Την παραχώρηση αχρησιμοποίητων ακινήτων του δημοσίου για λειτουργία γραφείων.
 
Την επιβολή υποχρέωσης στις εταιρίες συγκοινωνιών για δωρεάν μετακίνηση των βουλευτών της επαρχίας κατά τη διάρκεια των συνόδων του Κοινοβουλίου. Την υποχρέωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για σταθερές ζώνες προβολής των κομμάτων με τον τρόπο που γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου. Την οργάνωση της δυνατότητας προσφυγής των βουλευτών σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για επιστημονική στήριξή τους».
 
Άμεσα 200 αντί για 300 οι βουλευτές
 
Εισηγείται ακόμα τον περιορισμό των βουλευτών με νόμο, όπως επιτρέπει και το σημερινό Σύνταγμα, από 300 σε 200.
 
«Όποιος βουλευτής έχει καλύψει τα χρόνια δύο πλήρων θητειών, δηλαδή μία οκταετία, δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής» σημειώνει.
 
Με κλήρωση το 5% των μελών του Κοινοβουλίου
 
Το 5% των μελών του Κοινοβουλίου προτείνει να επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ όλων των Ελλήνων πολιτών που έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
«Στην ένσταση ότι είναι δυνατόν να νοθευθεί έτσι το αποτέλεσμα σε οριακές καταστάσεις, υπάρχει η απάντηση ότι η νοθεία γίνεται από τα άδικα εκλογικά συστήματα της Ελλάδας.
 
Στην ένσταση ότι μπορούν να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου φορείς ακραίων απόψεων, υπάρχει η απάντηση ότι πιο ακραίο φαινόμενο από την παρουσία ναζιστών στη σημερινή Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει».
 
Με αίτημα του 25% των εκλογέων να υπάρξει ανακλητότητα των βουλευτών
 
«Καθιερώνεται η ανακλητότητα των βουλευτών με ειδική λαϊκή ψήφο που μπορεί να προκληθεί μετά από αίτημα του 25% των εκλογέων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, όπως ισχύει σε πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ελβετία κι αλλού. Ο βουλευτής που καταπίπτει έτσι της έδρας του αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα του ιδίου κόμματος».
 
Με δημοψήφισμα να ακυρώνονται νόμοι της Βουλής
 
«Νόμοι ψηφισθέντες από την Βουλή μπορούν να ακυρωθούν με λαϊκό δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα οργανώνεται και με αίτημα του 20% όσων διαθέτουν δικαίωμα ψήφου σε όλη την επικράτεια. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα και σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας, αυστηρά, όμως, για τοπικό ζήτημα».