Τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά» προαναγγέλλει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει αισιόδοξος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2011 και σημειώνει ότι «δεν θα πετύχουν το στόχο τους όσοι προσπαθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου να εκβιάσουν μη αλλαγή πολιτικής». Όπως αναφέρει «η κατεύθυνση που έχουμε πάρει δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τεράστιο κόστος και κλυδωνισμούς για τη χώρα, που ενδέχεται να μας βυθίσουν στην παρακμή για πολλά χρόνια».
Επαναλαμβάνει ότι στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη για το 2011 δεν πρόκειται να προστεθούν «άλλα επώδυνα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Σημειώνει ότι από το 2011 θα αρχίσουν να αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν φέτος, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού και παρεμβάσεις στοχευμένες σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.
Διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν «οι υπηρετούντες σήμερα υπάλληλοι» και υπογραμμίζει ότι «όταν αποφασισθεί θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε στους νεοεισερχόμενους και από εκεί και πέρας το εύρος της εφαρμογής του θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την ΑΔΕΔΥ».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανακατάταξης συντελεστών ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει «τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%» και αναζητεί τρόπους που να επιτυγχάνεται ο στόχος, χωρίς «μεγάλη επιβάρυνση στις καθημερινές δαπάνες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού».
«Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στο νέο καθεστώς φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, το 2011 θα υπάρξουν προσαρμογές στις αντικειμενικές και προτεραιότητα θα δοθεί στην ένταξη στο σύστημα οικισμών που σήμερα βρίσκονται εκτός». Σύμφωνα με τον υπουργό σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει «η προσαρμογή των αξιών σε περιοχές που είναι σκανδαλωδώς χαμηλές οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες». Δηλώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη» τις προτάσεις του κλάδου των αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζει κρίση, για μείωση του τέλους ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Τέλος, για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναφέρει ότι θα υλοποιηθεί μόνο «υπό την απόλυτη δέσμευση και προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μηχανισμός αντισταθμιστικής πληρωμής για τα νοικοκυριά». Η δε υλοποίησή του αν αποφασισθεί «δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2011», σημειώνει.
«Η κυβέρνηση εμμένει σε μια μονόπλευρη, ταξικά προσανατολισμένη οικονομική πολιτική, η οποία με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση επιχειρεί τη μεγαλύτερη μετά τον Πόλεμο αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου και των ψηλών εισοδημάτων και σε βάρος της εργασίας: Μειώνει διαρκώς τους άμεσους φόρους για τους “έχοντες και κατέχοντες” και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους και αποψιλώνοντας το κράτος πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα συνεισφέρουν μόλις το 22-23% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 35% περίπου στην ΕΕ-27», σχολίασε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Γιάννης Μηλιού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >