Μετά το «success story» στον τομέα του χάλυβα (διαθεσιμότητα στη Χαλυβουργική, προς μαζικές απολύσεις στη Χαλυβουργία) η κυβέρνηση προωθεί πακέτο μέτρων 150 εκατ. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Ads

 
Μεταξύ άλλων στο πακέτο περιλαμβάνονται μέτρα τόσο για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Έθνους, οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε τις βασικές αρχές των μέτρων, που αναμένονται να συζητηθούν την Παρασκευή στη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία. Η θεσμοθέτησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την επόμενη Τετάρτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έθνος, οι παρεμβάσεις του υπουργείου για μείωση του ενεργειακού κόστους είναι:
 
Εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα:

  • Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της “διακοψιμότητας” για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.
  • Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.
  • Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.
  • Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και συνεπώς, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.

 
«Η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες της οικονομίας με ένα σύνολο δράσεων που θα απαντήσει στο ζητούμενο της στήριξης της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή το υπουργείου κατά την σύσκεψη για τη βιομηχανία αναμένεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο επιδιώκεται να συνεχιστεί, χωρίς καμία διακοπή και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μέχρι και το 2020.