Και για δεύτερη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Εργασίας (ΣΚΕΕ) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σύμφωνα με την εφημερίδα η σύμβαση αφορά μικρού μεγέθους συνεταιριστική επιχείρηση στην οποία απασχολούνται 15 άτομα. Η πρώτη σύμβαση για την οποία το ΣΚΕΕ γνωμοδότησε θετικά στη μείωση μισθών είναι αυτή που συνυπέγραψαν το κλαδικό σωματείο της περιοχής και ο εργοδότης στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ» της Καρδίτσας.

Ads

Η εν λόγω επιχειρησιακή σύμβαση αφορά 19 εργαζόμενους, υπογράφηκε στις 31.3.2011 και προβλέπει μείωση μισθών κατά 12%. Παράλληλα η επιχείρηση δεσμεύεται να μην προβεί σε απολύσεις για όσο χρονικά διάστημα διαρκεί η σύμβαση, δηλαδή, για ένα χρόνο. Επιπλέον κανείς εργαζόμενος δεν θα αμείβεται με λιγότερα από 740 ευρώ μικτά, ποσό που προβλέπει Εθνική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και οι αμοιβές τους στην εταιρεία «ΠΑΞΕΚ ΑΕ» – όπου ανήκει το ξενοδοχείο – ρυθμίζονται με βάση τις οικείες υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις και Διαιτητικές Αποφάσεις. Μετά την παρέλευση του ενός έτους θα ισχύουν οι αποδοχές που θα ορίζονται από τις ισχύουσες οικείες συλλογικές συμβάσεις και τις διαιτητικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΣΕΠΕ, από όπου προέκυψε η απόφαση, το ξενοδοχείο αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την πληρότητά του παρά τις μειωμένες τιμές που έχει παρουσιάσει, ενώ ως γενικότερο αποτέλεσμα παρουσιάζεται η φθίνουσα πορεία των εσόδων του τα τελευταία έτη. Από την άλλη, αναγνωρίζεται στην εταιρεία ότι έως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο το ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι την προηγουμένη της υπογραφής η εργοδοσία είχε απολύσει τρεις υπαλλήλους, ώστε να μην υποχρεωθεί να τους συμπεριλάβει στη σύμβαση.

Ads

Το ΠΑΜΕ Καρδίτσας καλεί εργαζομένους, ανέργους και όλους τους Καρδιτσιώτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ. στο Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας.