Μείωση του κόστους μισθοδοσίας και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ ζητά ο υπουργός Οικονομικών, με επιστολή που έστειλε χθες στους προέδρους των εταιρειών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Έντονα αντιδρούν οι εργαζόμενοι, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθούν τις περικοπές.

Ads

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά μείωση του κόστους μισθοδοσίας «όπου δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου», ενώ δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ακόμα, ο υπουργός ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον πρόσφατο νόμο, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας ωστόσο τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.

Οι μειώσεις των αποδοχών αναμένεται να είναι από 10% έως και 25%, ενώ αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο αμοιβών, «πλαφόν», στις 4.000 μεικτά, όπως δηλαδή ορίζει ο πρόσφατος νόμος περί ΔΕΚΟ.

Ads

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο γύρο περικοπών. Στην ΕΥΑΘ ΑΕ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία, με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και ανέμεναν χθες την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, ώστε να προσθέσουν άλλο ένα αίτημα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, δεν το συζητάμε», είπε στο «Εθνος» ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, που έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις προηγούμενες περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων. Το σωματείο έχει συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης για περικοπές υπερωριών, ενώ δηλώνει πως αρμόδια να αποφασίσει για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είναι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από γνωμοδότηση του ΔΣ. Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων είναι πως η ΕΥΑΘ δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως «Δεν θα δεχθούμε άλλη περικοπή στους μισθούς μας και συρρίκνωση των εισοδημάτων μας», όταν μάλιστα τα έσοδα από τις περικοπές δεν πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στα ταμεία της ΕΥΔΑΠ και στους ιδιώτες μετόχους, όπως επισήμανε. Η ΕΥΔΑΠ είναι ανώνυμη εταιρεία, με το υπουργείο Οικονομικών να κατέχει το 61% ενώ το 39% είναι διεσπαρμένο σε ιδιώτες. Ο κ. Δημούδης ανέφερε ότι από το 2003 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στην εταιρεία, ενώ ο ίδιος, όπως είπε, έχοντας ειδικότητα επιστημονικού προσωπικού και με προϋπηρεσία 15 χρόνων στην εταιρεία και άλλων 4,5 εκτός, έχει μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ.

Αιτία «πολέμου» θεωρείται για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η όποια απόπειρα μείωσης των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο. Μιλώντας στο Έθνος, ο κ. Φωτόπουλος προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και όπως υποστηρίζει ο ίδιος οι νόμοι 3833 και 3845 μείωσαν κατά 7 και 3%, αντίστοιχα, τους μισθούς. Αφαιρέθηκαν 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 80 πήγαν στους μετόχους. «Με τη μείωση των μισθών η εταιρεία δαπανά λιγότερα χρήματα, άρα προκύπτουν περισσότερα κέρδη και τα μισά πάνε στους μετόχους», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μέσος μισθός των 22.000 εργαζομένων το 2005 ήταν 37.400 ευρώ, ή 2.670 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα ο μέσος μισθός είναι 46.000 ευρώ ετησίως. Η αύξηση είναι 23%. Από το ποσοστό αυτό το 11% προέρχεται από την ωρίμανση των τριετιών, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 21,9%. Δηλαδή σε μία πενταετία η πραγματική αύξηση των μισθών είναι μόλις 1%». Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 50 ετών αντί για 35 με 38 ετών. «Η ΔΕΗ έχει γερασμένο προσωπικό και λιγοστό. Η σημερινή αναλογία, που λένε, μία αποχώρηση για πέντε προσλήψεις, στην περίπτωση της ΔΕΗ εφαρμόζεται τα τελευταία 15 χρόνια», καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δήλωναν χθες πλήρη άγνοια και αναμένουν ενημέρωση σήμερα το πρωί, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ. «Ο νόμος εξαιρεί τις κερδοφόρες εισηγμένες, όπως τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Αν υπάρχει πρόθεση να πάμε σε ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών, αυτό δεν θα γίνει με εγκυκλίους, αλλά με εντολές στις διοικήσεις», υποστήριξε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των Χειριστών και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Γ. Σπανόπουλος και προσέθεσε: «Τις προηγούμενες περικοπές τις ανεχτήκαμε γιατί αποδεχτήκαμε πως η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να βοηθήσουμε. Απ΄ αυτές έχουμε στερηθεί το 25% των μισθών μας και το βιώνουμε αυτό έντονα τώρα στις γιορτές. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε άλλη περικοπή».