Στο 5,13% αυξήθηκε η απόδοση του νέου πενταετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 μονάδες βάσης από το επίπεδο τιμολόγησής του. Νωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η απόδοση των νέων 5ετών ελληνικών ομολόγων αναμένεται να μειωθεί χαμηλότερα από την τιμή έκδοσής τους, όταν αρχίσει η διαπραγμάτευσή τους. Την ίδια ώρα, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζουν οι Financial Times και το Economist.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την Πέμπτη με επιτυχία την έκδοση 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Άνοδο καταγράφει και η απόδοση του 10ετους ομολόγου στο 6,24%, παρά την υποχώρησή του κάτω από το 6% την Πέμπτη. «Eίναι αρκετά εμφανές ότι πολλοί από αυτούς που αγόρασαν το ομόλογο (στην κοινοπρακτική έκδοση) δεν είναι μακροπρόθεσμοι αγοραστές» σημείωνε διαπραγματευτής.
Όπως μετέδωσε το Reuters, o αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Νταβίντ Σνάουτς, δήλωσε ότι τα 20 δισ. ευρώ για εντολές αγορών δεν αντανακλούν την πραγματική ζήτηση, καθώς οι επενδυτές έχουν την τάση να αυξάνουν τις εντολές τους για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν ένα καλό μερίδιο της έκδοσης.
Η ζήτηση για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα ήταν σήμερα ήπια, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 6,04%, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Economist: Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες
Με τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες» και χρησιμοποιώντας στις εσωτερικές του σελίδες τον τίτλο «Ο άσωτος υιός», το περιοδικό Economist σχολιάζει τη χθεσινή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αναφέροντας ότι μετά από ένα «επικό» ταξίδι η Ελλάδα κατόρθωσε να φτάσει αν όχι τον τελικό προορισμό, τουλάχιστον το μονοπάτι προς αυτόν.
Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι αν και η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο από τις σκοτεινές ημέρες, παραμένει ακόμα μακριά από το να μπορεί να σταθεί μόνη της οικονομικά, εκτιμώντας ότι ακόμη περισσότερη βοήθεια κρίνεται απαραίτητη, με το ΔΝΤ να συνεχίζει να επιμένει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις για να μπει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μια «βιώσιμη» τροχιά.
Σύμφωνα με το περιοδικό, στο σημαντικότερο είναι εάν η Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει τους τρόπους δημοσιονομικής διαχείρισής της και αυτό παραμένει ακόμα ασαφές.
Το άσχημο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα υπονοεί ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμη το μήνυμα για το πόσα περισσότερα ακόμα πρέπει να γίνουν, καταλήγει το δημοσίευμα.
Financial Times: Ο μακρύς δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη
Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων δεν πρέπει να «εκτροχιάσει» τις δεσμεύσεις απέναντι στο μνημόνιο, σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Financial Times, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Ο μακρύς δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη».
Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα επέλεξε να καταβάλλει μεγαλύτερο αντίτιμο, υπό τη μορφή αυξημένου επιτοκίου, σε σύγκριση με τον δανεισμό από τους επίσημους πιστωτές. Μια «αισιόδοξη» ανάγνωση αυτής της επιλογής είναι ότι η συγκυβέρνηση επιθυμεί απλά να χρησιμοποιήσει το «σεβασμό» που επέδειξε η αγορά για να ενισχυθεί η δημόσια στήριξή της για την ολοκλήρωση των «επίπονων» πολιτικών αποφάσεων.
Μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση, κατά την εφημερίδα, είναι ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή προκειμένου να χαλαρώσει τα στενά δεσμά της τρόικα και ενώ αυτό μπορεί βραχυπρόθεσμα να της εξαγοράσει πολιτική ανάπαυλα, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρές, εφόσον η χώρα πάψει να συνεργάζεται ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
«Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς τα κίνητρα της Ελλάδας – η κυβέρνηση επιθυμεί την αποφυγή ενός τρίτου μνημονίου», ενώ με τις ευρωεκλογές προ των πυλών ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να προβάλλει την έκδοση ως «το πρώτο βήμα αποκατάστασης της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας της χώρας», σχολιάζεται στο άρθρο.
Την ίδια ώρα όμως οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται αρκετά βασανισμένοι από τα «τρία μένη», ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των σκληρών όρων του πακέτου διάσωσης που επέβαλαν και ότι η στροφή της Ελλάδας παραμένει δουλειά εν εξελίξει, τονίζει η εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση αξίζει συγχαρητήρια για την επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνταν, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας των ακινήτων και των μεταρρυθμίσεων επί των συντάξεων, κατορθώνοντας να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα – η πρόοδος, ωστόσο, επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι λιγότερο εντυπωσιακή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >