Με κίνητρα αποχώρησης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα απομακρυνθούν τελικώς από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τουλάχιστον 150.000 υπάλληλοι έως το 2015.

Ads

Προηγήθηκε συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα διαφορετικό πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας με χαρακτηριστικά συνταξιοδοτικής ωρίμανσης (θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης). 

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο υπουργοί, οι οποίοι στάθηκαν επίσης στην αξιολόγηση των δομών και του δυναμικού με την οποία αναμένεται να επιτευχθεί μείωση στο προσωπικό και στις λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν ως στόχο ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο ελληνικό Δημόσιο.
 
Για το 2012 θα ισχύσει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 15.000 άτομα, μέσω της φυσικής ροής αποχωρήσεων.
 
Επί της ουσίας, αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε η πρόταση την οποία θα διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα το προσεχές διάστημα.