Μειωμένο στα 1,17 δισ. ευρώ από 1,61 δισ. ευρώ πέρυσι ήταν στο πρώτο δίμηνο του έτους το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την υποχώρηση των εσόδων.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 1.171 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.641 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 7.608 εκατ. ευρώ από 8.460 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν οριακά σε 8.572 εκατ. ευρώ, έναντι 8.555 εκατ. ευρώ πέρυσι.

BIS: Μειώθηκε ο ελληνικός δανεισμός από ξένες τράπεζες το γ’ 3μηνο 2010

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS), στα οποία αναφέρονται οι Financial Times, ο δανεισμός της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης από ξένες τράπεζες μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2010.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας η μείωση οφείλεται πρωτίστως στην υποχώρηση κατά 3,2 δισ. δολάρια και 24 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, των δανείων από ξένες τράπεζες σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις τους.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η μείωση αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των δανείων από ξένες σε εγχώριες τράπεζες.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στον ιδιωτικό τομέα της Ισπανίας – τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις – με συνολικό δανεισμό ύψους 171,5 δισ. δολαρίων, ενώ τη μεγαλύτερη έκθεση στο ισπανικό δημόσιο τομέα έχουν οι γαλλικές τράπεζες με συνολικό ύψος 46 δισ. δολάρια.