Τον Οκτώβριο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2.350 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε μείωση κατά 41 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009.

Ads

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, δευτερευόντως στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και οριακά στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 351 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 77 και 102 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν οριακά (κατά 0,3%) έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009, πιθανόν επηρεασμένες με χρονική υστέρηση από την καταγραφή, σε επίπεδο συναλλαγών, των δυσμενών επιπτώσεων που είχε η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι μέχρι και τον μήνα Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εξαγωγών εκτός καυσίμων και πλοίων ήταν αρνητικός, ενώ τους δύο επόμενους μήνες ήταν οριακά θετικός και το Σεπτέμβριο κατέγραψε αισθητή άνοδο. Οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 14,2% έναντι του Οκτωβρίου 2009.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 124 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Οκτώβριο του 2009 και οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν μείωση κατά 4,9% έναντι του Οκτωβρίου 2009, ενώ οι πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν άνοδο κατά 6,1%. Αντίθετα, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) συνέχισαν και τον Οκτώβριο να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό (14,6%).

Ads

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε οριακά κατά 8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επίσης οριακής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε, δεδομένου ότι αυξήθηκε κατά 203 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Οκτώβριο του 2009. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, στις οποίες εμπεριέχεται η εισφορά στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) ύψους 258 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό αποτελεί χρηματοδοτικό μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί βάσει των κανόνων του ΕΣΠΑ. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)