Τη σημαντική μείωση της στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ads

«Το υπουργείο προετοιμάζεται σε σημαντική μείωση της εθνικής συμμετοχής στις διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σομαλία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υφίσταται η χώρα, αλλά και επειδή στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο έχει αρχίσει η φάση που οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν σταδιακά τα ηνία» υποστήριξε ο Πάνος Μπεγλίτης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει και θα συνεχίσει να έχει παρουσία όσο θα υφίστανται οι διεθνείς αποστολές.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας εν μέσω οικονομικής κρίσης προωθούν τη σημαντική περικοπή στρατιωτικών δαπανών, καθώς και την αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας, παράλληλα, κοινά προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης της τεχνολογίας και της έρευνας.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι οι «27» έχουν επιτύχει ελάχιστους στόχους στην Άμυνα και την Ασφάλεια και επισημάνθηκε ο προβληματισμός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η ΕΕ να μην μπορεί να διαδραματίσει επαρκώς τον διεθνή ρόλο της.

Ads

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αναλάβει η ΕΕ την ανασυγκρότηση της Λιβύης με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ και τη συνεργασία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και με την παροχή διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας και των αεροπορικών βάσεων της χώρας».

Πάντως το ζήτημα της έντασης στη νοτιανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας για τις έρευνες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, δεν τέθηκε και αναμένεται να απασχολήσει του υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ στην τακτική σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, στις αρχές Οκτωβρίου.