Μειώσεις είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους, από χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από καταγγελίες στο tvxs.gr αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, πολλοί ήταν οι συνταξιούχοι που πήγαν να πάρουν τη σύνταξη τους και την είδαν μειωμένη κατά 20 με 30 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Ads

Όπως σημειώνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας σε άρθρο του στην «Αυγή» για τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι συνταξιούχοι αντί για αυξήσεις «διαπίστωσαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους και ο λόγος είναι απλός», αναφέρει και συνεχίζει: «οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών». Σημειώνεται πως ήδη το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, με το νέο ασφαλιστικό, αναμένεται να έχει απώλεια ετήσιου εισοδήματος, καθώς χάνει τη 13η σύνταξη, ενώ μειώσεις υπάρχουν και από το γεγονός πως ενώ αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης, μειώνει περισσότερο τη βάση υπολογισμού. «Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει», είχε σημειώσει στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. 

Σχετικά με τις μειώσεις που καταγράφηκαν σήμερα, ο κ. Τεμπονέρας τονίζει: «το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές. Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά, ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια  μεικτά ποσά αυξήσεων και όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης», προσθέτει ο Διονύσης Τεμπονέρας. 

Από την πλευρά του, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος παραδέχτηκε πως πράγματι υπάρχουν μειώσεις και υποστήριξε πως αυτό οφείλεται στην «αναδρομική παρακράτηση για συνδρομή σε συνδικαλιστικό φορέα». Πρόκειται, όπως είπε, για αναδρομικά από το 2018, 6 ευρώ και πάνω που φτάνουν για κάποιους μέχρι και πάνω από 50 ευρώ. Υπάρχουν επίσης, όπως είπε και οι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους λόγω της φορολόγησης των αυξήσεων στις επικουρικές.

Όπως πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος επειδή θα υπάρξει για κάποιους αύξηση στις επικουρικές, «αυτό θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα για τους συνταξιούχους, οπότε αυξάνεται και ο συντελεστής φορολόγησης. Τώρα που πληρώνεται την κύρια θα εμφανιστεί και ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής». Δηλαδή η φορολόγηση εμφανίζεται νωρίτερα πριν την αύξηση στην επικουρική. Ο υποδιοικητής ΕΦΚΑ παρέπεμψε μετά τις 2 Ιουνίου για να δουν κάποιοι συνταξιούχοι μια θετική διαφορά, ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα εξανεμιστεί για κάποιους λόγω της φορολογίας.

Ads