Το ύψος των δανείων που είχαν χορηγήσει στην Ελλάδα οι γερμανικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου 2010 ανήλθε σε 36,8 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 22,6 δισ. ευρώ ήταν δάνεια στο Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Ads

Από τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, τα 4,7 δισ. δολάρια είχαν χορηγηθεί σε σε τράπεζες και 9,6 δισ. δολάρια σε άλλες επιχειρήσεις. Τα δάνεια των γαλλικών τραπεζών προς την Ελλάδα ήταν συνολικά υψηλότερα, αλλά χαμηλότερα όσον αφορά το δανεισμό προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των γαλλικών δανείων ήταν 57,3 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 17,8 δισ. δολάρια ήταν προς το Δημόσιο, τα 800 εκατ. δολάρια προς τις τράπεζες και τα 38,7 δισ. δολάρια προς μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο δανεισμός των γερμανικών τραπεζών και προς την Ισπανία, φθάνοντας συνολικά τα 181,6 δισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, αλλά ο κύριος όγκος του ήταν προς τις τράπεζες και τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ads

Ειδικότερα, τα 81,1 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια σε ισπανικές τράπεζες και 74,4 δισ. δολάρια δάνεια σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι βρετανικές τράπεζες είχαν ανεξόφλητο δανείων στην Ισπανία ύψους 104,7 δισ. δολαρίων, από το οποίο περίπου τα δύο τρίτα αφορούσε δάνεια σε τραπεζικές επιχειρήσεις.

Το χρέος της Ελλάδας -δημόσιο και ιδιωτικό- σε ξένες τράπεζες ήταν μικρότερο στο τέλος του Ιουνίου 2010 από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Από την έκθεση της BIS προκύπτει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στο τρίτο τρίμηνο του 2010 στην έκδοση ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 82% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η συνολική έκθεση της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες ανήλθε σε 252,1 δισ. δολάρια, έναντι 292,6 δισ.
δολαρίων της Πορτογαλίας, 746,8 δις της Ιρλανδίας και 989,8 δις της Ισπανίας.

Από τα 252,1 δισ. δολάρια που είναι η έκθεση της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες, τα 156,6 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια των ξένων τραπεζών στο δημόσιο τομέα (65 δις), στις ελληνικές τράπεζες (12,3 δις) και στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις (79,2 δις), ενώ τα υπόλοιπα 95,5 δισ. δολάρια αφορούν εγγυήσεις, πιστωτικές δεσμεύσεις και τη θετική αγοραία αξία συμβολαίων παραγώγων.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα έχουν οι γαλλικές τράπεζες (83,1 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 57,3 δισ. αφορούν δάνεια), οι γερμανικές τράπεζες (65,4 δισ., από τα οποία τα 36,8 δάνεια) και οι αμερικανικές τράπεζες (36,2 δισ., από τα οποία τα 7,2 δισ. μόνο αφορούν δάνεια).

Η έκθεση των ξένων τραπεζών προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 107 δισ. δολάρια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας μειώθηκαν στο διάστημα αυτό συνολικά κατά 27 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 19 δισ. δολάρια μειώθηκαν προς το δημόσιο τομέα και κατά 12 δισ. δολάρια προς τις τράπεζες, ενώ αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. δολάρια προς τις μη τραπεζικές
επιχειρήσεις.

Η έκδοση ομολόγων στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε κατά 15% στο τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας τα 1,934 τρισ. δολάρια.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.