Μειωμένα έσοδα αναμένουν και για το 2010 οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας, παρά την εκτίμηση ότι κατά τη φετινή τουριστική χρονιά θα υπάρξει οριακή αύξηση των πληροτήτων. Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο θα ήταν καταστροφική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ads

Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting αλλά και των διεθνών παραδοχών του WTTC, η δυνητική απώλεια των θέσεων εργασίας για τα ξενοδοχεία της Αττικής μεταφράζεται από 3.580 έως 3.750 άτομα, (αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του συνόλου των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της περιοχής).

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2009, ο κ. Ρέτσος το χαρακτήρισε ως το χειρότερο έτος της τελευταίας 15ετίας, καθώς η σταθμισμένη μείωση της πληρότητας όλων των ξενοδοχείων της Αττικής έφτασε το -10,2%, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 60,9%.

Ο κ. Ρέτσος ζήτησε από το υπουργείο Απασχόλησης να εξετάσει την ένταξη του προορισμού της Αθήνας στο καθεστώς επιδότησης της εργασίας, αλλά και να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση.

Ads

Τέλος, ο κ. Ρέντζος εστίασε στο πάγιο αίτημα της ΕΞΑ-Α για ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας στην πόλη, ώστε να μη διασύρεται η φήμη του προορισμού διεθνώς από φαινόμενα βίας που ολοένα και αυξάνονται -και σε αναγκαίες παρεμβάσεις για καλύτερο περιβάλλον.