Τιμητική για τη χώρα χαρακτήρισε την πρόταση υποψηφιότητας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ερωτώμενος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο για την πρόταση 33 ευρωβουλευτών από 16 χώρες να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση της πρότασης «εν μέσω προεκλογικής περιόδου δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως είναι εκ του πονηρού». «Όμως η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιοδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα».
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Β. Μεϊμαράκης είπε ότι «η ΝΔ έχει αναλύσει εκτενώς τη θέση της κι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Βουκουρεστίου». «Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε επισπεύδουσα χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Λειτούργησε μονομερώς, χωρίς να επιδιώξει εθνική συνεννόηση που ήταν και η απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τον χρόνο των εθνικών εκλογών: «Φαίνεται ότι ακόμα ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Αν οι εθνικές εκλογές δεν έχουν γίνει νωρίτερα ή ταυτόχρονα, είναι φυσικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι θα δημιουργήσει εξελίξεις».
Διευκρίνισε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εθνικών εκλογών. Γι΄ αυτό πρέπει να καταγραφεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη της ΝΔ».
Ο Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε ακόμα ότι «η πόλωση ως συγκρουσιακή λογική βλάπτει πρώτιστα το εθνικό συμφέρον και διχάζει τους Έλληνες» και δηλώνει την ανησυχία του «για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, την προεκλογική περίοδο».
Μιλώντας για την Ευρώπη, ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «διέρχεται περίοδο αποσταθεροποίησης και βαθιάς υπαρξιακής κρίσης» και σημειώνει ότι «χρειάζεται επανεκκίνηση μέσα από μία νέα κοινωνική αντίληψη και περισσότερη αποτελεσματική συνεργασία ώστε να περιφρουρήσει αποτελεσματικά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Μεϊμαράκη, οι φετινές ευρωεκλογές επειδή συμπίπτουν, στη χώρα μας, με προεκλογική χρονιά παίρνουν και τη μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι οι πολίτες-ψηφοφόροι συμφωνούν με την κατεύθυνση της ΝΔ περί «δημοψηφίσματος»;
Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται μετά από τέσσερα χρόνια, για να εκφραστεί ο πολίτης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Γι΄ αυτό θα πρέπει να καταγραφεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη της ΝΔ. Επομένως έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Τα πολιτικά κόμματα θα αναλύσουν τα μηνύματα που θα στείλει το εκλογικό σώμα. Εκτιμώ ότι οι πολίτες θα εκφράσουν την αγωνία τους για την πορεία της χώρας και με την ψήφο τους θα απαιτήσουν πολιτική αλλαγή- άλλωστε έχει καταγράφει και παγιωθεί με διαφορά το προβάδισμα της ΝΔ σε όλες τις μετρήσεις.
Μήπως, όμως το διακύβευμα των ευρωεκλογών θυσιαστεί στον βωμό της εσωτερικής επικαιρότητας στη χώρα μας;
Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, την προεκλογική περίοδο με ανησυχεί ιδιαίτερα. Η πόλωση ως συγκρουσιακή λογική, βλάπτει πρώτιστα το εθνικό συμφέρον και διχάζει τους Έλληνες. Από τις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα, διαπιστώνω ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη από πολιτικό λόγο με επιχειρήματα. Γι΄ αυτό, στον χρόνο που απομένει μέχρι τις 26 Μαΐου, πρέπει να τους ενημερώσουμε από ποιους απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και γιατί διλήμματα όπως μνημόνιο-αντιμνημόνιο ή δεξιός-κεντρώος-αριστερός είναι ξεπερασμένα στο πλαίσιο των ευρωεκλογών.
Ως αυριανός επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Εκτιμάτε ότι απαιτείται πλέον ο επαναπροσδιορισμός της Ευρώπης ειδικά και μετά τα όσα συμβαίνουν στη γηραιά ήπειρο με το Brexit;
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη διέρχεται περίοδο αποσταθεροποίησης και βαθιάς υπαρξιακής κρίσης. Χρειάζεται λοιπόν επανεκκίνηση μέσα από μια νέα κοινωνική αντίληψη και περισσότερη αποτελεσματική συνεργασία, ώστε να περιφρουρήσει αποτελεσματικά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Το Brexit μας διδάσκει ότι με κατάλληλες πολιτικές, παρά τις μεγάλες ανισότητες και διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να απομονώσουμε όλες τις ακραίες και αντισυστημικές δυνάμεις που επενδύουν στον φόβο. Σήμερα, παρά ποτέ, μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο μοιραίο θα είχε αποδειχθεί για την Ελλάδα και τους Έλληνες, το 2015, ένα Grexit εξαιτίας των πειραματισμών των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Και όλοι πλέον, ακόμη και όσοι επέκριναν τότε τη στάση της ΝΔ, αντιλαμβάνονται ότι χάρη σε αυτή την υπεύθυνη στάση κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη και αναγκάσαμε τον κ. Τσίπρα να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές ράγες.
Κύριε Μεϊμαράκη, σας φοβίζει αν το κύμα λαϊκισμού που κατακλύζει την Ευρώπη θα αποτυπωθεί με την άνοδο της Ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές; Και το ΕΛΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις δυνάμεις τις Ακροδεξιάς;
Ασφαλώς και είναι ανησυχητικά φαινόμενα ο λαϊκισμός, η άνοδος της Ακροδεξιάς, η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας στα άκρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της, που οφείλεται στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η ευρωπαϊκή ιδέα υπονομεύεται από δυνάμεις και πολιτικές εξουσίες που αντιδρούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ακροδεξιές και άλλες δυνάμεις που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, με τις οποίες το ΕΛΚ, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, θα ήταν πολιτικά και ιδεολογικά αδύνατον να συμπράξει.
Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε έναν αιώνα πίσω, όταν η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σήμερα στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης.
Κύριε Μεϊμαράκη, πιστεύετε ότι ο ακριβής χρόνος των εθνικών εκλογών θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Φαίνεται ότι ακόμη ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις αποφάσεις. Αν οι εθνικές εκλογές δεν έχουν γίνει νωρίτερα ή ταυτόχρονα, είναι φυσικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να δημιουργήσει εξελίξεις.
Θα διακινδυνεύατε να κάνετε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Εκτιμάτε ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι μεγάλη; Και επιπλέον, θεωρείτε ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το πήχη του 30%;
Την ώρα της μάχης αγωνίζεσαι για να κερδίσεις. Δεν μπαίνεις στη διαδικασία των ποσοστών. Μάχομαι για να καταγραφεί η μεγάλη νίκη της ΝΔ, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Η ΝΔ δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, τις θεωρεί βαρύνουσας σημασίας. Στρατεύτηκα λοιπόν σε αυτόν τον αγώνα, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή η συμμετοχή μου απαιτεί σταυρό από όλους τους Έλληνες και μπορεί να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους Νεοδημοκράτες και όχι μόνο απέναντι σε μια χαλαρή ψήφο όπως είναι αυτή των ευρωεκλογών. Θέλω να ενεργοποιήσω τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια γύρισαν την πλάτη στην πολιτική και να εκφράσω τον μέσο Έλληνα- Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος αφήνει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές και θέλει να δημιουργήσει, θέλει να αναπτυχθεί, θέλει να μεγαλουργήσει, θέλει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θέλει ασφάλεια, θέλει συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση μέσα σε μία μεγάλη και δυνατή Ευρώπη.
Κύριε Μεϊμαράκη, τον τελευταίο καιρό έχουμε δει να δημιουργούνται πολιτικοί φορείς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς από λεγόμενα παλαιά Καραμανλικά στελέχη. Πώς κρίνετε αυτές τις κινήσεις;
Η ΝΔ δεν απειλείται από κανέναν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκτίθεται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως νομίζει. Το θέμα δεν είναι ποιος δημιουργεί μια πολιτική κίνηση, αλλά με ποιες προσδοκίες το κάνει και αν αυτές τις προσδοκίες τις υποστηρίζει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν τον εκπροσωπεί κανείς.
Κύριε Μεϊμαράκη, διεκδικώντας την ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών περιοδεύετε σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω. Βλέπετε να επιστρέφουν ψηφοφόροι της ΝΔ που είχαν αποστασιοποιηθεί στις προηγούμενες εκλογές;
Περιοδεύω όλη την Ελλάδα και αφουγκράζομαι τα προβλήματα και την αγωνία των πολιτών. Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από εξαγγελίες που έμειναν στα λόγια. Είναι θυμωμένη και απογοητευμένη και αναζητά διέξοδο από τη δύναμη εκείνη που μπορεί να την εμπνεύσει ξανά και να οδηγήσει τη χώρα σε ανασύνταξη, στο δρόμο της προόδου και της σταθερότητας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως τι πιστεύουν ή τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους, οι προτάσεις και οι θέσεις μας είναι γνωστές και για αυτό τους καλούμε να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και είμαι σίγουρος, όταν συγκρίνουν, αυτή η σύγκριση θα λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Τώρα πλέον που η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέθηκε από τις εθνικές εκλογές και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στήριξη στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου για άλλη μία θητεία, μήπως πρέπει και η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη δική της στάση;
Κατ΄ επανάληψη έχω δηλώσει ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας πολύ επιτυχημένος Πρόεδρος. Ασκεί τα συνταγματικά του καθήκοντα με άψογο τρόπο ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους και μπορεί να έχει ακόμη μια επιτυχημένη θητεία. Ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε ο κ. Παυλόπουλος στην κρίση του 2015, έχει αναγνωριστεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη δηλώσει ότι θα προτείνει Πρόεδρο από τον, όπως τον ονομάζει, προοδευτικό χώρο. Πιστεύετε ότι η παραπάνω πρόταση θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για τυχόν συγκυβέρνηση εάν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη;
Αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην ώρα της από την ηγετική ομάδα του κόμματος που θα λάβει και την τελική απόφαση. Προσωπικά, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, είμαι κατά του αφηγήματος περί «προοδευτικού» Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρχει επιθετικός προσδιορισμός που να δίνει στίγμα στον Πρόεδρο. Γιατί ο επιθετικός προσδιορισμός διχάζει. Ο Πρόεδρος είναι όλων των Ελλήνων.
Ξέρω προοδευτικούς ανθρώπους που ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο και οπισθοδρομικούς με αγκυλώσεις που ανήκουν στην Κεντροαριστερά.
Αναφορικά με την Τουρκία, ποια είναι η πρόβλεψή σας, ειδικά και μετά την απειλή των ΗΠΑ ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400 θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ;
Το θέμα με την Τουρκία δεν είναι απλό. Το διαρκές φλερτ της Άγκυρας με τη Μόσχα, τόσο ως προς το ζήτημα των S-400, αλλά και ως προς την κατασκευή του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, έχει δικαίως ενοχλήσει το σύνολο του δυτικού κόσμου. Και αυτό, γιατί η Τουρκία δείχνει έτοιμη να πραγματοποιήσει το βήμα στο κενό. Αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να προβληματίζει κι εμάς κυρίως λόγω του προσφυγικού, που η γειτονική χώρα διαχειρίζεται, όπως και του μεγάλου αριθμού προσφύγων που έχει στα μικρασιατικά παράλια. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο και σημαντικό, να επικοινωνηθεί από την Ελλάδα, ότι στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει την αρνητική της στάση απέναντι στο δυτικό κόσμο και τις ευρωπαϊκές αξίες, τότε η Δύση οφείλει και πρέπει να ενισχύσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα η πρόταση 33 ευρωβουλευτών από 16 χώρες για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους Τσίπρα-Ζάεφ;
Η δημοσιοποίησή της εν μέσω προεκλογικής περιόδου δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως είναι εκ του πονηρού. Όμως η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιοδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα. Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ έχει αναλύσει εκτενώς τη θέση της κι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Βουκουρεστίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε επισπεύδουσα χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Λειτούργησε μονομερώς, χωρίς να επιδιώξει εθνική συνεννόηση που ήταν και η απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >