Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε πως τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group έρχονται την Αθήνα για να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση, όπως νωρίτερα είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η κυβέρνηση μάλιστα χαρακτηρίζει την είδηση «προϊόν επιστημονικής φαντασίας».

Ads

Νωρίτερα τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε: «στην Αθήνα καταφθάνουν απόψε τα μέλη της ομάδας Βρυξελλών (Brussels Group), με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εκ νέου, αύριο Σάββατο».

Κυβερνητικές πηγές άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι μετά τη χθεσινή αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να καλέσει δια της αντιπροσωπείας της σε συνομιλίες στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και τον αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Στη διάψευση των πληροφοριών για αποστολή στελεχών των θεσμών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις προχώρησε από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος αρκέσθηκε να απαντήσει πως το μόνο που είναι σε εξέλιξη σήμερα είναι η συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, του Euro Working Group, στην Μπρατισλάβα.

Ads

Κληθείς δε να διευκρινίσει το εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρέπεμψε σε σημερινή αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν ερμήνευσε την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ ως εγκατάλειψη των συζητήσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα μιλήσει τις επόμενες ημέρες με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Μια λύση είναι απαραίτητη», είπε ο Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στις συνομιλιες για την ελληνική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία για κατάργηση της διαδικασίας αξιολογήσεων από την τρόικα, ο τρόπος διαπραγματεύσεων που έχει συμφωνηθεί ορίζει ότι το Brussels Group συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται  εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, χωρίς όμως αυτές να πραγματοποιούν ελέγχους στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.