Στην – καλύτερη από την προβλεπόμενη – δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στα ευνοϊκά στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη επενδύει η κυβέρνηση για να αποκρούσει την πίεση των δανειστών για το «εφεδρικό» πακέτο των έκακτων μέτρων ύψους έως και 3 δις ευρώ.

Ads

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διαμήνυσε σήμερα πως τα στοιχεία της Eurostat «θα αποτώνουν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από εκείνο που είχε αρχικά προβλεφθεί»– γεγονός που, όπως τόνισε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στην εικόνα αυτή», πρόσθεσε η Ολγα Γεροβασίλη, «θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ενώ επανέλαβε ότι τα έκακτα μέτρα που ζητούν ι δανειστές δεν είναι αναγκαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Συμφωνία με «ρήτρα απόκλισης»

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Eurostat θα ανακοινώσει  για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα «αισθητά μεγαλύτερο» από το 0,2% του ΑΕΠ που προβλεπόταν έως τώρα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2013 και 2014.

Η αναθεώρηση αυτή εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προσιροίζοντάς το πλέον κοντά στα 500 εκατομύρια ευρώ αντί του 1,5 δις.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει και αναθεώρηση του δημοσίου χρέους το οποίο αναμένεται αυξημένο κατά 3,5 δις ευρώ.