Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση της τιμητικής πολιτογράφησης του Τούρκου καταζητούμενου από την Ιντερπόλ  επιχειρηματία και ψευδoϋπηκόου των κατεχόμενων, Γιασάμ Αγιαβέφε, μετά από σχετική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ την ίδια στιγμή νέα στοιχεία “έρχονται στο φως”.

Ads

Ειδικότερα, όπως αποδεικνύεται ο Γιασάμ Αγιαβέφε παρακολουθούσε αρκετά στενά την δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας συχνά like σε αναρτήσεις του πρωθυπουργού.

Η πρώτη ανάρτηση στην οποία αντέδρασε ο Τούρκος επιχειρημτίας αφορούσε μία τυπική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στις 1ο Οκτωβρίου 2019. «Συνάντησα χθες τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. «Συζητήσαμε για την πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε πολλούς τομείς αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με έμφαση στο μεταναστευτικό».

image

Ads

Επιπλέον, το ενδιαφέρον του Αγιεβέφε κέντρισε μια ανάστηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Απριλίου του 2020, στο περιθώριο της συνέντευξης που είχε παραχώρησε στο CNN. «Εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα social-distancing σχετικά νωρίς στην Ελλάδα κι αυτό φαίνεται να έχει δουλέψει, αλλά ξέρουμε ότι η δύσκολη δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας. Το να επιβάλλεις ένα lockdown είναι επώδυνο, όλοι βιώνουμε της οικονομικές συνέπειες, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» ανέεφερε ο πρωθυπουργός.

image

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, ο Τούρκος επιχειρηματίας έκανε like στο εξής μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς».

image

Επιπλέον, ο Αγιεβέφε έσπευσε να επικορτήσει και την ανάρτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Ως προς τους εμβολιασμούς, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής» σημείωνε στις 8 Ιουνίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο επιχειρηματία να κάνει like.

image

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τη δική του μεριά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιοι είναι οι δεσμοί του Άδ. Γεωργιάδη με τον Τούρκο αμφιλεγόμενο επιχειρηματία από τα Κατεχόμενα» και πώς αυτός έπεισε τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «να του δώσει συστατική επιστολή» για τιμητική πολιτογράφηση.

Παράλληλα, καλεί «να κινήσουν όλες τις διαδικασίες αφαίρεσης της τιμητικής πολιτογράφησης», και καταλήγει: «όσο σιωπούν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, καταλαβαίνουμε πως η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση είχε την πλήρη έγκρισή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση έγινε γνωστή αρχικά από τον νομικό Βασίλη Χρονόπουλο, που ανάρτησε το προεδρικό διάταγμα της πολιτογράφησης του Αγιαβέφε, με τις υπογραφές του Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως το θέμα αναδείχθηκε πλήρως και πήρε πολιτικές διαστάσεις μετά το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελίζας Τριανταφύλλου στο Ιnside Story .

Μετά τις αποκαλύψεις, το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του έδειξε προς την πλευρά Γεωργιάδη, αναφέροντας την εκτίμηση του τελευταίου ότι η πολιτογράφηση «θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας διά της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος αφού ήταν στη λίστα Forbes. Περαιτέρω, υπήρξε αίτηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μνημονεύει δωρεές που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο πολιτογραφούμενος προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και φιλανθρωπικά ιδρύματά της».