Το ξήλωμα των φοινίκων στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από γεγονότα που μετέτρεψαν την εφαρμογή του έργου σε… σίριαλ.

Ads

Μια σύγκριση να κάνει κάποιος μεταξύ των εικόνων που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Δήμος Αθηναίων, οι οποίες έδειχναν πώς (υποτίθεται) θα ήταν ο Μεγάλος Περίπατος, και της σημερινής κατάστασης στην Πανεπιστημίου, γρήγορα θα αντιληφθεί την τεράστια διαφορά.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι, ενώ επρόκειτο για ένα έργο που θα βελτίωνε, θεωρητικά, τη ζωή των πεζών και των ποδηλατών, η κατάσταση στην Πανεπιστημίου είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πριν τον Μεγάλο Περίπατο. Εξάλλου, η Πανεπιστημίου είναι από τους ελάχιστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, στον οποίο οι πεζοί περπατούσαν άνετα στα μεγάλα πεζοδρόμια της, την ίδια ώρα που το πλάτος του δρόμου αποσυμφόριζε (τουλάχιστον σε ένα βαθμό) την κίνηση των οχημάτων.

Πλέον, ο δρόμος έχει στενέψει προκειμένου να μεγάλωσει το πεζοδρόμιο στη δεξιά μεριά της Πανεπιστημίου, ένα πεζοδρόμιο, όμως, που δεν μπορούν ακόμα να αξιοποιήσουν στο 100% οι πεζοί, αφού έχει ξηλωθεί μεγάλο μέρος του και έχουν δημιουργηθεί στοίβες με μάρμαρα, πέτρες και χώματα.

Ads

Όσον αφορά στον ποδηλατόδρομο, όσο παραμένει μόνο στην Πανεπιστημίου και δεν συνδέεται με κάθετους δρόμους, αλλά και την Ομόνοια και την Λεωφόρο Αμαλίας, δεν έχει, τελικά, μεγάλη χρηστικότητα για έναν ποδηλάτη. Οι εικόνες, επίσης, με τους μαραμένους φοίνικες στην Πανεπιστημίου, δεν ήταν ιδιαίτερα τιμητικές για μια πρωτεύουσα.

Φυσικά, οι παρεμβάσεις δεν θα αφορούσαν μόνο στην Πανεπιστημίου, αλλά και σε άλλα σημεία, τα οποία, παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανέγγιχτα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χρονικό του Μεγάλου Περιπάτου, ένα έργο στο οποίο στήριξε πολλά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, το 2020 και τώρα, τρία χρόνια μετά, καλείται να πάει στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με την αποτυχία της εφαρμογής του να τον βαραίνει σημαντικά.

11 Μαΐου 2020: Η ανακοίνωση του σχεδίου

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μεγάλου Περιπάτου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το ζωτικής σημασίας έργο, ξεκινά άμεσα, με το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησής του να ολοκληρώνεται εντός του 2022. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 50.000m2 ελεύθερου, Δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, δημιουργώντας τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης, με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα. Η κατασκευή του Μεγάλου Περιπάτου έρχεται να προσθέσει στη νέα εικόνα του αθηναϊκού κέντρου ένα νέο ποδηλατόδρομο, στην οδό Πανεπιστημίου. Οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπούν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ.. Οι συνολικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται θα δημιουργήσουν νέες λεωφορειολωρίδες μήκους 1,9 χλμ και αναπλάσεις οδικών αξόνων μήκους 6,3 χλμ. Παράλληλα, σημαντική θα είναι η αύξηση των μετακινήσεων με ΜΜΜ –εκτίμηση για αύξηση 7,5% εντός 6μήνου-, καθώς και η αύξηση της ταχύτητας κίνησης των λεωφορείων/τρόλεϊ στις οδούς Πανεπιστημίου και Ακαδημίας κατά 45%».

image

28 Μαΐου 2020: Ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσιάζει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το έργο του Μεγάλου Περιπάτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων τονίζει πως «αυτό που θα δείτε στο κέντρο της πόλης είναι βάψιμο στα οδοστρώματα, παγκάκια, ζαρντινιέρες και πολύ πράσινο. Αυτό μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε το έργο στην πράξη είναι διαβούλευση στην πράξη, είναι ένα ζωντανό έργο που μπορούμε να το περπατάμε μαζί, να το προσεγγίσουμε και να το βελτιώνουμε γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη».
Σημειώνει, επίσης, ότι το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωνόντουσαν στα τέλη Ιουλίου.

11 Ιουνίου 2020: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή με καθυστέρηση

Παρά τις εξαγγελίες του Κώστα, Μπακογιάννη, πως τα έργα θα ξεκινούσαν τέλη Μαϊου, τελικά οι πρώτες παρεμβάσεις γίνονται στις 11 Ιουνίου στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και στην Ηρώδου Αττικού, με τη δημιουργία ζωνών προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα, καθώς και με την εφαρμογή περιορισμών στην πρόσβαση των ΙΧ.

14 Ιουνίου 2020: Ξεκινάει η αναμόρφωση της Πανεπιστημίου

Η αναμόρφωση της Πανεπιστημίου ξεκινάει με τη δημιουργία πεζοδρόμου, λωρίδας αποκλειστικής χρήσης των ΜΜΜ και ποδηλατοδρόμου μήκους 900 μέτρων, ενώ περιορίζεται και ελέγχεται με ειδική σήμανση η κίνηση των οχημάτων. Σταδιακά, την εμφάνιση τους θα κάνουν κατά μήκος του δρόμου παγκάκια, ζαρντινιέρες και φοίνικες.

image

13 Ιουλίου 2020: Αλλαγή στα σχέδια του «Μεγάλου Περιπάτου»

Η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και η αδυναμία εφαρμογής του σχεδίου, θα φέρει πολύ σοβαρές αντιδράσεις, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στους κατοίκους (και όχι μόνο) της Αθήνας, με αποτέλεσμα ο Κώστας Μπακογιάννης να καταθέσει αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου 2020.

Η πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων είναι να συρρικνωθεί ο «Μεγάλος Περίπατος» και να διατηρηθεί εκεί όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά -κυρίως στην Πανεπιστημίου, δηλαδή. Σε δρόμους που δεν έχουν γίνει ακόμα αλλαγές, προτείνεται η αναίρεση των όποιων έργων προβλεπόταν να γίνουν.

22 Σεπτεμβρίου 2020: Νέες αλλαγές προαναγγέλλει ο Κώστας Μπακογιάννης

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κάνει λόγο για μια νέα Πανεπιστημίου από το 2021 με καινούργια πεζοδρόμια, μεταξύ άλλων. Σε ερώτηση για το αν πέτυχε ή όχι ο Μεγάλος Περίπατος, απαντάει ότι «και βγήκε και δεν βγήκε», ενώ υπογραμμίζει ότι το έργο έχει στοιχίσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

imageimage

15 Οκτωβρίου 2020: «Άκυρο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Έπειτα από αίτηση πολίτη του Δήμου Αθηναίων, που υπεβλήθη τον Ιούλιο, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Βασίλη Κικίλια, Τάκη Θεοδωρικάκο και Γιάννη Κεφαλογιάννη που προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας λόγω κορονοϊού, και όλων των πράξεων του Δήμου Αθηναίων που θα προέκυπταν από αυτήν την ΚΥΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφασίζει να την ακυρώσει.

Το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ γιατί έκρινε ότι δεν προέκυπτε η αναγκαιότητα να παρθούν αυτά τα μέτρα για την… αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και, ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας θα ήταν μεγάλες κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των έργων.

Αυτή η απόφαση ανάγκασε τον Δήμο Αθηναίων να αλλάξει τα σχέδια του, αφού επηρέασε το αρχικό πλάνο για την εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου» μιας και στηριζόταν εν πολλοίς σε αυτήν την ΚΥΑ.

11 Οκτωβρίου 2021: Ανακοινώνονται νέα έργα στην Πανεπιστημίου

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει νέα έργα στην Πανεπιστημίου που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και την αύξηση του πρασίνου τοποθετώντας παρτέρια με θάμνους και πλατάνους. Τα έργα με βάση το χρονοδιάγραμμα του Δήμου θα πρέπει να ολοκληρωθούν γύρω στο Μάιο του 2023.

Νοέμβριος 2021-σήμερα: Αποκαρδιωτική η εικόνα της Πανεπιστημίου

Τα έργα ξεκινούν το Νοέμβριο του 21 και η εικόνα της Πανεπιστημίου σήμερα δεν είναι η ιδανική. Το αντίθετο, μάλιστα. Σπασμένα πεζοδρόμια και στοίβες από μάρμαρα, πέτρες και χώματα έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος του δρόμου αντικαθιστώντας ζαρντινιέρες και παγκάκια, ενώ τα έργα προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου έχει «στενέψει» για χάρη των έργων και φαντάζει πολύ δύσκολο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί το Μάιο του 2023 και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμεί η Δημοτική Αρχή της Αθήνας και ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

image

10 Απριλίου 2023: Ξηλώνονται οι φοίνικες

Το… τελευταίο (μέχρι το επόμενο) επεισόδιο στο σίριαλ που ονομάζεται «Μεγάλος Περίπατος» είναι η απομάκρυνση των 22 φοινίκων της οδού Πανεπιστημίου. Οι φοίνικες αυτοί θα τοποθετηθούν αρχικά σε ειδικό χώρο στο Γουδή και θα μετακινηθούν σε πλατείες της Αθήνας. Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, τα μεγάλα αυτά δέντρα πιλοτικά βρίσκονταν στην Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των εργασιών του «Μεγάλου Περιπάτου» και, άρα, εξ αρχής προορίζονταν για άλλα σημεία της πρωτεύουσας.