Αντί ο δήμαρχος να αποσύρει τις αντιαισθητικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως να απαντήσει τι θα γίνει με τα 2 εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν γι’ αυτές, επιχειρείται να αποσοβηθούν η σκανδαλώδης διαδικασία και η παράκαμψη της κείμενης νομοθεσίας που ακολουθήθηκαν προκειμένου να γίνει μια ευρεία πολεοδομική επέμβαση στην πόλη με το πρόσχημα της Covid-19.  Όμως το ΣτΕ κατέδειξε με σαφήνεια ότι δεν ευσταθεί το πρόσχημα της δημόσιας υγείας, το οποίο επικαλούνται οι Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά πρόκειται για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως τις ορίζει ο ΚΟΚ.

Ads

Εργαλειοποίηση της πανδημίας

«Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την προώθηση άσχετων προτεραιοτήτων εκθέτει τόσο τη κυβέρνηση όσο και τη δημοτική αρχή» δηλώνει στην «Αυγή» ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Ανοιχτή Πόλη από τη μεριά της έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένη από την απόφαση του ΣτΕ «για την κριτική που άσκησε στην ΚΥΑ και την πορεία του έργου, για την καταψήφιση και την καταγγελία των διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό, για την καταψήφιση της παράτασης των μέτρων».  Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, «η fast track διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μπακογιάννης με την κάλυψη της κυβέρνησης, χωρίς διαβούλευση, με πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις και με αυθαίρετες προμήθειες των 2 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό ενώ υπήρχε δέσμευση ότι θα ήταν χαμηλού κόστους, βρίσκεται πλέον στον αέρα. Η εργαλειακή επίκληση της πανδημίας για τη νομιμοποίηση παρεμβάσεων που αναστάτωσαν την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ μάλιστα αυτοί συνωστίζονταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν είναι ενδεικτική μόνο της υποκρισίας με την οποία χειρίστηκε το θέμα η δημοτική αρχή, αλλά θέτει και ένα σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων. Για την Ανοιχτή Πόλη η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ευκαιρία για να μαζέψει ο κ. Μπακογιάννης τη μακέτα που επέβαλε στο κέντρο της πόλης».

Ads

Απτόητος ο δήμαρχος

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έσπευσε χθες το πρωί να εμφανιστεί ανυποχώρητος. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων διαμηνύει ότι ο «μεγάλος περίπατος» συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του ‘μεγάλου περιπάτου’». Μετά το χαστούκι του ΣτΕ, ο δήμος αποφάσισε να κινηθεί με βάση τις σχετικές νόμιμες πολεοδομικές διατάξεις, τις οποίες προκλητικά «αγνόησε» στην αρχική εφαρμογή του «μεγάλου περιπάτου».

Η σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία αναγκάστηκε να καταφύγει ο δήμαρχος μετά την αποτυχία του αρχικού πειράματος και κατόπιν επιμονής σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προχωράει στη διαμόρφωση του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αποτελεί και το εργαλείο νόμιμων παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό, άλλωστε, περίπου άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος και στις δηλώσεις του στις 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που όλως τυχαίως συνεδρίασε το ΣτΕ, λέγοντας ότι έφαγε πάρα πολύ ξύλο για τον «μεγάλο περίπατο», η επόμενη φάση του οποίου θα υλοποιηθεί το 2021.

Τι θέλει ωστόσο να κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας; Θα κρατήσει τις μεικτές χρήσεις γης, όπως ζητούν η αντιπολίτευση αλλά και όλοι οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς, ή θα υπερισχύσει η μονοκαλλιέργεια της τουριστικής χρήσης; Θα προστατευτούν η κατοικία, τα μικρομάγαζα και παραδοσιακές μικρές βιοτεχνίες;

Μήπως ουσιαστικά σχεδιάζεται η επαναφορά του Rething Αthens, το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο βιτρίνας και επίσης είχε προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις τόσο από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας όσο και από ομάδες πολιτών και επαγγελματιών;

Πηγή: Η Αυγή