Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Χριστόδουλος Ξηρός οδηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί στον εισαγγελέα. Βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ ο Χριστόδουλος Ξηρός -συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο- φώναξε: «Αντίσταση στην τρόικα» και «δεν μιλάω στους ντέντεκτιβ της τρόικας».  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε ότι ο δραπέτης Ξηρός σχεδίαζε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του σωφρωνιστικού συστήματος, δηλαδή στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ads

«Δεν πρόκειται για μια ακόμα σύλληψη ενός καταζητούμενου τρομοκράτη αλλά για καίριας σημασίας σύλληψη με σημαντικές προεκτάσεις», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός. Αναφερόμενος δε στο τρομοκρατικό χτύπημα που ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να σχεδίαζε στον Κορυδαλλό, είπε πως «ένα τέτοιο χτύπημα θα αποτελούσε πλήγμα για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την δημοκρατία μας».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της αστυνομίας, Δημήτρης Τσακνάκης έδωσε λεπτομέρειες γύρω από τα ευρήματα στην μονοκατοικία – γιάφκα του Ξηρού στην Ανάβυσσο κι έκανε γνωστό ότι σχηματίστηκε δικογραφία κι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις -είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ- αλλά και για κατοχή διακεκριμμένου οπλισμού, εκρηκτικών υλών και για συγκρότηση τρομοκρατικής ομάδας.

Όπως έκανε επίσης γνωστό σχηματίστηκε επίσης δικογραφία και σε βάρος μίας γυναίκας η ταυτότητα της οποίας βρέθηκε στην κατοχή του. Η γυναίκα είχε χάσει την ταυτότητα της και δεν το είχε δηλώσει και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Ads

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές δεν αποκλείεται να υπάρχει κοινός σύνδεσμος με τον Νίκο Μαζιώτη που ζούσε επίσης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το χτύπημα στον Κορυδαλλό αναφέρουν ότι ενδέχεται να σχετίζεται με τους Πυρήνες της Φωτιάς και πιθανή απελευθέρωση μελών τους, τους οποίους επισκεπτόταν συχνά εντός φυλακών πριν αποδράσει. Οι πηγές της αστυνομιας διαρρέουν ότι υπήρχε σχέση Ξηρού με του πυρήνες της Φωτιάς, με τον Ξηρό να προσφέρει την τεχνογνωσία που κατέχει αναφορικά με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών κι εκείνους τον οπλισμό και την κάλυψη του.

Από τον καταδικασθέντα για την 17Ν ελήφθη βιολογικό υλικό το οποίο και ταυτοποιείται πλήρως με το βιολογικό υλικό άγνωστου άντρα που βρέθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό βιβλίου που είχε αποσταλεί στο ΑΤ Ιτέας.

Το χρονικό και τα ευρήματα

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο. Στο μεταξύ, μετά την εύρεση βαρύ οπλισμού στο κρησφύγετο του επί ένα χρόνο καταζητούμενου δραπέτη,  συνεχίζονται οι έρευνες που εστιάζονται τόσο στα ευρήματα της «γιάφκας» όσο και στον εντοπισμό 3 προσώπων – κλειδιών, που φέρονται να τον κάλυπταν.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη έξω από το σπίτι που εδώ και τρεις περίπου μήνες ενοικίαζε, έχοντας δώσει πλαστά στοιχεία. Πρόκειται για  μία μονοκατοικία στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη, σε μια απομονωμένη περιοχή της Αναβύσσου. Ο επικηρυγμένος δραπέτης κυκλοφορούσε με ξανθά μακριά μαλλιά ενώ είχε αφήσει και μούσι, για να μην είναι αναγνωρίσιμος. Ωστόσο πληροφορίες από κάποιον που φέρεται να τον αναγνώρισε και να ειδοποίησε την αστυνομία, έφεραν την αντιτρομοκρατική κυριολεκτικά στην πόρτα του.

Οι άντρες της αντιτρομοκρατικής παγίδευσαν τον Χριστόδουλο Ξηρό, έξω από το σπίτι του, όταν εκείνος επέστρεφε με το ποδήλατο του. Ένας άνδρας της αντιτρομοκρατικής  με πολιτικά προσποιήθηκε ατύχημα με μοτοσυκλέτα και αφού  ο αστυνομικός έπεσε, ο Ξηρός έσπευσε να δει τι έγινε και τότε έγινε η επέμβαση και τον συνέλαβαν. Αν και έφερε όπλο πάνω του το πρώην μέλος της 17Ν δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψη του. Άμεσα οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ όπου και κρατείται και ξεκίνησαν οι έρευνες στη μονοκατοικία της Αναβύσσου.

Στο κρυσφήγετο του Ξηρού βρέθηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, τρεις αντιαρματικές ρουκέτες, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα έχει ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, τρία πιστόλια και πυροκροτητές. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι ένα μεταλλικό βαρέλι λαδιού στο οποίο περιέχονται 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, αμμωνιοδυναμίτιδα ενδεχομένως με πρόσμειξη ANFO, και όπως λέγεται υπήρχαν έτοιμοι πυροκροτητές με καλωδιώσεις που θα τις τοποθετούσαν στο αυτοσχέδιο μεταλλικό στόμιο του βαρελιού είτε για την ωρολογιακή πυροδότηση είτε με τηλεχειρισμό ή κινητό τηλέφωνο.

Βρέθηκαν επίσης, σύμφωνα με το Βήμα, σακιά με άμμο στην αυλή, που η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι πιθανώς ήθελε να τα χρησιμοποιήσει σε παγιδευμένο όχημα για να σπρώξει το ωστικό κύμα από έκρηξη προς συγκεκριμένο στόχο που είχε – μια τακτική που ακολουθούσε η 17Ν. Ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, είναι κι ένα σχεδιαγράμματα επίθεσης σε βάρος πολιτικού – οικονομικού στόχου.

Τα ευρήματα αυτά εντείνουν τους ισχυρισμούς της αντιτρομοκρατικής για το ότι προετοίμαζε μεγάλο εντυπωσιακό χτύπημα. Αυτή τη φορά, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί στο Βήμα, φαινόταν ότι θα προχωρούσε σε νέου τύπου επιθέσεις, όχι αποστολή δεμάτων-βομβών, όπως εκείνο που εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου 2014 από αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Φαίνεται ότι πλέον προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα είτε με παγιδευμένο όχημα είτε με χρήση ρουκετοβόλου ενδεχομένως σε συνδυασμό με καλάσνικοφ.

Το μέλλον των ερευνών

Στο μεταξύ, οι έρευνες στρέφονται και γύρω από τον εντοπισμό των ατόμων που τον υποβοηθούσαν για να καλύπτεται όλο αυτό το διάστημα. Οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τρία άτομα που φέρονται να έχουν βοηθήσει τον συλληφθέντα στη μεγάλη φυγή του στις 9 Ιανουαρίου 2014 προσφέροντας καταλύματα εκτός Αθηνών, και σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο. Η ΕΛΑΣ αναζητά επίσης τη γυναίκα που επισκεπτόταν συχνά τη μονοκατοικία της Αναβύσσου και φέρεται να είναι σύντροφος του.

Σημειώνεται  ότι την Παρασκευή άδειασε η πτέρυγα των φυλακισμένων για την υπόθεση της 17Ν –μεταφέρθηκαν στις φυλακές Δομοκού– αλλά ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Αναφορικά δε με το 1 εκατ. ευρώ που θα δίνοντας από την Πολιτεία σε όποιον καταδείκνυε τη θέση Ξηρού, προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κιόλας.

Δήλωση Ξηρού μέσω του δικηγόρου του

Τον Χριστόδουλο Ξηρό επισκέφθηκε στη ΓΑΔΑ ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε και  μετέφερε και δήλωση του συλληφθέντα στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης , ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσε η αστυνομία και ήθελε η σύλληψη του να γίνει μέρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής πυροβολισμών, καθώς όπως είπε δεν είναι τζιχαντιστής. Στα σχέδια του ήταν να διαφύγει αλλά τον πρόλαβε η σύλληψη.

Όπως είπε ο εντολέας του  δεν αποδέχεται καμία ενέργεια που τυχόν του αποδίδεται, για το διάστημα που ήταν φυγάς και δεν πρόκειται να δώσει καμία πληροφορία στο στάδιο της ανάκρισης ή της προανάκρισης.

«Όλον αυτό τον καιρό, τον έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Στη δήλωση του ο Χριστόδουλος Ξηρός ανάφερει: «Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Κανένας σωτήρας και καμία ανάθεση. Καμία ελπίδα από κανέναν, ιδιαίτερα από το δίδυμο των δοσιλόγων Σαμαρά – Βενιζέλου, ούτε από τους επίδοξους συνεχιστές τους. Η μόνη διέξοδος ο δικός μας Αγώνας».