Μεγάλο συλλαλητήριο με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου «λουκέτου» στους χώρους Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από δεκάδες σωματεία, καλλιτεχνικές ομάδες, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, που συσπειρώνονται κάτω από το σύνθημα #artattack, στο πλαίσιο του πανελλαδικού διήμερου δράσης το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μάρτη.

Ads

Μουσικά σύνολα, ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες  συμμετέχουν στις δράσεις του διημέρου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία.

image

image

Ads

Ανάλογο συλλαλητήριο πραγματοποιπήθηκε και στην Θεσσαλονίκη.

image

Για την  Κυριακή 14/3 έχουν προγραμματισεί αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και σε δεκάδες γειτονιές της, αλλά και σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα στο πλαίσιο του #artattack θα δημιουργηθεί καλλιτεχνικό δρώμενο σε μορφή flash mob με συμμετοχή καλλιτεχνών στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται και στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, όπου στις 12 το μεσημέρι οργανώνεται μουσική διαμαρτυρία.

Προγραμματίζονται δραστηριότητες σε Ηράκλειο, Χανιά Ρέθυμνο, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Καλαμάτα κ.α.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του #artattack το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία, που θα προβληθεί την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 9.00 το βράδυ και θα συμμετάσχουν: «Κοινοί Θνητοί», «Rollin’ Dice», «Nerrves», Hex. Η συναυλία θα προβληθεί στο κανάλι του Σωματείου στο Youtube, στην ιστοσελίδα https://sethea.gr/ καθώς και στο facebook https://www.facebook.com/sethea.gr/. Πληροφορίες στο mail του σωματείου: [email protected]

image

«Περνάμε στην επίθεση #artattack»

Στο κοινό τους πλαίσιο, τα καλλιτεχνικά σωματεία κάνουν έναν απολογισμό των ημίμετρων που κάτω από πίεση και κινητοποιήσεις πήρε η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αξιοποιούσε την «κρίση ως ευκαιρία» για να προωθήσει στρατηγικές επιλογές εχθρικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων στον χώρο, ενώ μιλούν και για την πλούσια δράση τους όλο αυτό το διάστημα και την απήχηση που είχε.

image

«Ένα χρόνο μετά το Μάρτη του 2020, δεν είμαστε στην αναμονή, ούτε στην “αναστολή”, αλλά βγαίνουμε πιο μπροστά. Διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να φοιτήσουμε στις σπουδές μας», δηλώνουν τα σωματεία που διεκδικούν:

  • Να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τη διάθεση του εμβολίου, τα ΜΜΜ, ώστε να μη ζήσουμε ένα ακόμα πιο φονικό 3ο κύμα πανδημίας.
  • Λέμε όχι στη λογοκρισία, στον «τρομονόμο» του Λιβάνιου.
  • Να ανοίξουν οι χώροι Πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θέατρα, μουσικές σκηνές, μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, εργαστήρια ιδιωτικά και δημοτικά με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και εμβολιασμούς, όπου ειδικά κρίνεται απαραίτητο (π.χ. συνάδελφοι μουσικοί και ηθοποιοί που κάνουν πρόβες χωρίς μάσκες).
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών όπως ωδεία, δραματικές σχολές, Καλών Τεχνών κ.ά. Οι τελειόφοιτοι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και οι πρωτοετείς να γνωρίσουν επιτέλους τις σχολές τους εκτός zoom.
  • Ενίσχυση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις της Βασικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
  • Να στηριχτούν όλοι οι συνάδελφοι που εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν με ευθύνη της κυβέρνησης κανένα εισόδημα.
  • Με αναδρομική ισχύ από τον Μάρτη 2020, απαιτούμε αναστολή πληρωμών και χρεών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο – φορολογικές ελαφρύνσεις (κατάργηση φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ – επιστροφή των παρακρατηθέντων από το 2016 από τις συντάξεις).
  • Να υπογραφούν παντού Συλλογικές Συμβάσεις, ξεκινώντας από τα εποπτευόμενα ιδρύματα και φορείς.
  • Να προστατευτούν με κάθε τρόπο τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην «ψηφιακή εποχή».
  • Διεκδικούμε εργασία, Ασφάλιση και σύνταξη. Καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, εφαρμογή του νόμου για τη διάθεση του 1% για τη δημιουργία εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους και κτίρια και του 1,5% για τους δημιουργούς του κινηματογράφου.
  • Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων και των συλλογικών φορέων μας.
  • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην απεργία.