Το πρώτο ραντεβού που έκανε χθες, και έσπευσε να δημοσιοποιήσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου.

Ads

Επικοινωνιακά ήταν επιβεβλημένο, ως επιβεβαίωση της εμβληματικής προεκλογικής δέσμευσης Μητσοτάκηότι μέσα σε μια εβδομάδα «θα ξεκολλήσει» την καθηλωμένη επένδυση του Ελληνικού. Επί της πολιτικής ουσίας όμως, ήταν άστοχο – η πρώτη πόρτα που, κανονικά, θα έπρεπε να διαβεί ο κ. Αθανασίου είναι εκείνη του υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί υπογράφηκε, και από εκεί βγήκε παραμονές των εκλογών η επίμαχη ΚΥΑ για τους όρους υλοποίησης του έργου, την οποία η Lamda Development κατήγγειλε ως τροχοπέδη και ως την «νάρκη» που μπλοκάρει και απειλεί να τινάξει στον αέρα την επένδυση.

Σ’ αυτήν την πολιτική ουσία άλλωστε, βρίσκεται και η άκρη του νήματος της πρώτης εσωκομματικής κρίσης που έζησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν… συγκροτηθεί σε σώμα. Ή άλλως, η υπόθεση Ελληνικό αποτελεί και την αιτία της σύγκρουσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Όλγα Κεφαλογιάννη που, εν τέλει, οδήγησε στη μη υπουργοποίηση της τελευταίας και την – προσώρας τουλάχιστον – αποστασιοποίησή της από την πανηγυρική επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία.

Η ίδια η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε, αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές, καταστήσει σαφές στην πλευρά Μητσοτάκη πως επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Πληροφορίες του tvxs.gr, μάλιστα, αναφέρουν πως την εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συνεργάτες της κυρίας Κεφαλογιάννη επικοινωνούσαν με θεσμικούς παράγοντες του χώρου του Πολιτισμού και τους προέτρεπαν «να κλείσουν ραντεβού» με τη βουλευτή της ΝΔ η οποία θα ήταν σίγουρα η νέα υπουργός.

Ads

Μετά τις εκλογές όμως και τη νίκη της ΝΔ, η πρόταση που έγινε από το επιτελείο Μητσοτάκη στην Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού. Εκείνη αντιπρότεινε, μέσω των ίδιων διαύλων, την συγχώνευση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού – μια πρόταση, που απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Η διαπραγμάτευση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, η ίδια η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν μίλησε ποτέ απ’ ευθείας με τον πρωθυπουργό και, τελικά, δεν δέχθηκε το υπουργείο Τουρισμού και αποκλείστηκε από την κυβέρνηση.

Έχει τη δική του σημασία το γεγονός πως η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε μια ακόμη παράπλευρη έκρηξη – την έκρηξη οργής ισχυρού επιχειρηματικού παράγοντα που, πέραν των άλλων, επί χρόνια κινείται μετωπικά αντίθετα στην επένδυση του Ελληνικού.

Έχει επίσης σημασία το γεγονός πως το πρόσωπο που είχε ήδη προεπιλέξει ο πρωθυπουργός για τη θέση της υπουργού Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη είχε παίξει στο παρελθόν ρόλο-κλειδί στην προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης. Η Λίνα Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού όταν υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Λάτση επί θητείας Αντώνη Σαμαρά – το μνημόνιο, που περιλάμβανε ρήτρα σύμφωνα με την οποία εάν εντοπίζονταν αρχαιολογικά ευρήματα το κόστος θα το αναλάμβανε το ελληνικό δημόσιο. Η ίδια είχε κατηγορηθεί επίσης πως είχε μπλοκάρει την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου το 2011 – 2012.

Σε αυτά τα δεδομένα έρχονται να δώσουν πρόσθετο ενδιαφέρον οι καταγγελίες που έκαναν δημόσια πριν από τις εκλογές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – όπως οι Γιώργος Σταθάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος – για πρόκληση τεχνητής κρίσης στο θέμα του Ελληνικού και για κλεισμένη συμφωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Lamda Development προκειμένου να τροποποιηθεί μετεκλογικά η σύμβαση προς όφελος της εταιρίας.

Ανάλογο ενδιαφέρον αποκτούν και οι καταγγελίες, επίσης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τον πακτωλό χρημάτων που δαπάνησε η ΝΔ για την προεκλογική της διαφήμιση. Με βάση τις καταγγελίες αυτές η ΝΔ είχε διαθέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για διαφήμιση μόνον στο Youtube καταλαμβάνοντας όλους τους διαθέσιμους διαφημιστικούς χώρους της πλατφόρμας και αποκλείοντας κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Προσθέτοντας το κόστος του πανάκριβου βομβαρδισμού με τηλεοπτική διαφήμιση, τα συνολικά ποσά που δαπανήθηκαν ξεπέρασαν μακράν τα 3,3 εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης χωρίς ποτέ να αιτιολογηθεί η προέλευσή τους.