Μεγάλο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο οργανώνουν τα σωματεία του κλάδου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της 48ως πανελλαδικής απεργίας τους, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη με τεράστια επιτυχία.

Ads

Όλοι οι χώροι πολιτισμού τέθηκαν σε απεργιακή «σιγή», ενώ, η προσπάθεια της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να «σπάσει» την απεργία έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι παραστάσεις.

«Η σημερινή επιτυχία δείχνει ποια είναι η δύναμή μας, ποιο είναι το όπλο μας, ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Κι αυτός ο δρόμος γίνεται φωτεινός όσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων, όσο πιο δυνατό είναι το κοινό μέτωπο, όσο οι εργαζόμενοι είμαστε μια γροθιά απέναντι στις επιδιώξεις διοίκησης και κυβέρνησης», σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ενώ ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «η σημερινή νίκη ας γίνει παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό για το πώς ο αγώνας μας μπορεί να σπάσει την αδιάλλακτη στάση ακόμα και της πιο σκληρής εργοδοσίας με άμεση διασύνδεση με το κράτος».

Ads

Η απεργία αγκάλιασε τα θέατρα – στις παραστάσεις των οποίων κατά το προηγούμενο διάστημα οι ηθοποιοί παρουσίαζαν τα αιτήματά τους στο κοινό με ενθουσιώδη υποδοχή – τις μουσικές σκηνές, τα γυρίσματα των τηλεοπτικών σειρών, τα ωδεία, τις ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού και άλλων τεχνών κλπ.

Σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» την κλιμακούμενη, μαζική, οργανωμένη αντίδραση των καλλιτεχνών στο ΠΔ 85/22 που υποβαθμίζει και απαξιώνει τις σπουδές τους, η κυβέρνηση  κατέθεσε τροπολογία, η οποία όμως, όπως ανέδειξαν οι καλλιτέχνες, εγκαινιάζει νέα επίθεση στα μισθολογικά τους δικαιώματα ενεργοποιώντας μνημονιακό νόμο που προβλέπει πως οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με Υπουργική Απόφαση, ενώ δεν επανέρχονται οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ.

Μάλιστα, αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, όπου έως τώρα δεν ίσχυε.

Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και κατάργηση του δικαιώματος για ΣΣΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παραπέμπει σε επιτροπές το εύλογο αίτημα των καλλιτεχνών για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.

«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”‘» τονίζει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και προσθέτει: «Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας» (…) Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.».

Σε 3ωρη στάση εργασίας προχωρά η ΑΔΕΔΥ, από 11.00 έως 14.00, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς που παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος του Πολιτισμού απαντά ενωμένος».

Όπως μεταδίδει το 902.gr, πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ.) συμπληρωματικές προς τις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ, για όσες και όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Στη Λάρισα οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού συνεχίζουν την πολύμορφη δραστηριότητά τους με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, ενώ την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οργανώνεται ανοιχτή Γενική Συνέλευση από το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ με καλεσμένους καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων για την εκτίμηση των εξελίξεων, των κινητοποιήσεων, καθώς και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.

Την απεργία στηρίζουν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου.