Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16:30 στην περιοχή Τενέδου και Ιόλης στα Καλύβια και επεκτάθηκε προς τη Σαρωνίδα. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των δυνατών ανέμων.

Ads

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις, καθώς οι εναέριες (5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη) επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου. 

Μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας, καθώς και με 2 ειδικά μηχανήματα.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ads

Λίγο μετά τις 22.00 η πυρκαγιά έφτασε κοντά στην παραλιακή Αθηνών – Σουνίου προς τη Σαρωνίδα, οπότε και διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι μέχρι τη λεωφόρο Σαρωνίδας, στη Σαρωνίδα. 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το παραλιακό μέτωπο κόπασε, ωστόσο, ισχυρό παρέμενε το μέτωπο στη βουνοκορφή του όρους Σκόρδι, στην παλιά χωματερή προς Ανάβυσσο, αρκετά μακριά από τον κυρίως οικισμό.

Η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να είναι ολονύκτια, καθώς το στοίχημα είναι να μην περάσουν οι φλόγες στη Σαρωνίδα και στην Ανάβυσσο. 

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στην ΕΡΤ επικίνδυνο είναι το ανατολικό μέτωπο προς τη Σαρωνίδα και με τον αέρα που έχει δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μπορεί να πάει και προς Ανάβυσσο. 

Με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, θα πετάξουν ξανά τα εναέρια μέσα. 

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δήμοι Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης και Λαυρεωτικής. Νωρίτερα, αρκετοί κάτοικοι που διαθέτουν εξοχικά στην περιοχή, έσπευσαν προς τα εκεί με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση στους γύρω δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, η πυροσβεστική και οι τοπικές αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. 

image

image

image

Υψηλός κίνδυνος για φωτιά και την Τρίτη

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλός» τόσο σήμερα όσο και αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότετα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Τρίτη 1η Αυγούστου, είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4), για τις εξής περιοχές, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Περιφέρεια Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και υπαίθριων ψησταριών.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.