Τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου δίνονται τμηματικά στην κυκλοφορία, καθώς η φωτιά στην Κινέτα βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση.

Ads

Μεγάλο ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει, δεκάδες μικροεστίες φωτιάς συνεχίζουν να καίνε ενώ ισχυρές μονάδες πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή. Το μέτωπο που κινήθηκε στην κορυφή των Γερανείων έχει περάσει από την άλλη πλευρά και κατευθύνεται προς τον οικισμό Καβελάρη. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και το έργο της κατάσβεση είναι ευκολότερο.

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για να σβήσουν και οι μικρότερες εστίες.

Ο στρατός έχει δημιουργήσεις αντιπυρικές ζώνες και ο οικισμός δεν απειλείται, στις φλόγες έχει παραδοθεί όμως το πευκοδάσος της περιοχής. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι με μέριμνα του Δήμου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στα Μέγαρα.

Ads

Από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για να υπολογιστεί το έκτακτο βοήθημα που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι.

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές σε μεγάλη έκταση, περιουσίες και κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Πυροσβέστες αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Διαβάστε επίσης: 

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, μέσα από τους οποίους πέρασε η φωτιά. Ο αντιπεριφερειάρχης Πυροσβεστικής Αττικής υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, μέσω της ΕΡΤ, πραγματοποίησε έκκληση στους κατοίκους να υπακούν στις οδηγίες της Πυροσβεστικής. 

Στο σημείο επιχειρεί μεγάλη επίγεια πυροσβεστική δύναμη, η οποία συνεχώς ενισχύεται, καθώς και πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία όμως λόγω των ισχυρών ανέμων, που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, δυσκολεύονται στις ρίψεις και τον ανεφοδιασμό. Τα εναέρια μέσα άργησαν να ξεκινήσουν τις ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών, ενώ νωρίτερα υπήρχε κυματισμός στη θάλασσα και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη δεν μπορούσαν να συλλέξουν νερό για την πυρόσβεση.

«Δύσκολη η κατάσταση. Ένα καταπράσινο δάσος καίγεται. Η φωτιά πλησιάζει κοντά στον οικισμό Γαλήνη. Έχουμε εκκενώσει την περιοχή. Την κατάσταση μπορούν να σώσουν μόνο τα εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο δυσκολέυονται από τους ανέμους. Οι φλόγες από το πιο κοντινό σπίτι είναι στα 500 μέτρα» δήλωσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης στο Ραδιόφωνο 24/7. 

Για «τραγική εικόνα» έκανε λόγο ο Γιώργος Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγαρέων, που μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7. «Ο άνεμος συνεχίζει με ιδιαίτερο μένος και μίσος στην περιοχή. Παρεμποδίζει την καλή λειτουργία της ρίψης νερού από αέρος. Έχει περάσει την εθνική οδό και έχει κατέβει στη θάλασσα. Έχει φτάσει στα τούνελ στο δρόμο για την Αθήνα. Έχει πάει και προς τα διυλιστήρια. Αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις οι άνεμοι και αυτό κάνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση». 

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της.  Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι. Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν, να απομακρυνθούν από την Κινέτα απηύθυνε. Σημείωσε δε, ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους», τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη. Πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας και πως «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια».

Εξαιτίας της πυρκαγιάς γίνονται και διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή. Η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Παράλληλα, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να φτάσουν στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση, με εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

  • Η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  • Ο δήμος Αθηναίων με 1 υδροφόρα (και άλλη μία οχήματα για την Πεντέλη),
  • Ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,Ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
  • Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

image

image

image

image

Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς στην Κινέτα

Στο βίντεο παρουσιάζεται η πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης για την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κινέτα, στη δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, το βίντεο απεικονίζει την προβλεπόμενη από το μοντέλο WRF-SFIRE εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τη στιγμή της έναρξης της, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ώρα 12:15 μέχρι και αύριο, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 ώρα 09:00.