Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας. Πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα, στην Ελαφόνησο – μάλιστα οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί – στον Μαραθώνα, τον Άγιο Αντρέα, τη Θεσσαλονίκη, την Κεφαλονιά. 

Ads

Ελαφόνησος

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο ήταν αυτό της Ελαφονήσου. Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι κοντά στο διάσημο κάμπινγκ του Σίμου, το οποίο και εκκενώθηκε μέσα σε πανικό καθώς οι καπνοί είχαν καλύψει ακόμη και την παραλία. Επιπλέον εκκενώθηκε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή ενώ διασώθηκε μια γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί σε σπηλιά. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα από τη φωτιά είναι πλέον καλύτερη, όμως σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, «είναι πολλοί οι επισκέπτες του νησιού που αποφάσισαν να φύγουν, λόγω της πυρκαγιάς».

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αδαμαντία Τζανετέα, υπάρχει μεγάλη κίνηση στο λιμάνι, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «δυστυχώς, λόγω της αποχώρησης των επισκεπτών, ενδέχεται να πληγεί οικονομικά η Ελαφόνησος».

Ads

Μαραθώνας – Άγιος Ανδρέας

Σε ύφεση είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι, που ξέσπασαν με λίγη ώρα διαφορά. Το μέτωπο στο Μαραθώνα τρόμαξε καθώς η πυρκαγιά έκαιγε κοντά σε κατοικημένη περιοχή. 

Στον Άγιο Ανδρέα για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις της περιοχής. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία. Επιπλέον, διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους που τώρα έχει αποκατασταθεί. 

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο. Πάντως στο Ζούμπερι αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

Άλλη μια εστία ξέσπασε στον Ασπρόπυργο. Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στους Ελαιώνες στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Συναγερμός σήμανε και στην Κεφαλονιά το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά στα Σβορωνάτα, μόλις δυο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση. 

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αύριο Κυριακή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι το Σάββατο, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)