Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου πάνω από τον οικισμό Βατερά της Λέσβου, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Τρία μέτωπα της φωτιάς αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία πέραν των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βατερών. Το ένα μέτωπο κινείται προς τη Βρίσα, ένα δεύτερο προς τη Δρώτα και ένα τρίτο προς τον οικισμό Σταυρός.

Ads

Το χρονικό

Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι ο οικισμός δεν απειλούνταν, ωστόσο δόθηκε εντολή για εκκένωση, όπως και έγινε. Πολύ σύντομα όμως η φωτιά έφτασε στην παραλία κατακαίοντας τουριστικές εγκαταστάσεις και σπίτια του οικισμού.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Ads

Ένα άλλο μέτωπο υπάρχει στο βουνό που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, στην περιοχή Σταυρός. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται προς το παρόν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Αντιπυρικές ζώνες ανοίγουν πυροσβέστες, κάτοικοι κι εθελοντές προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στη Βρίσα. Η πυρκαγιά μαίνεται μέσα στο δάσος κατακαίγοντας πεύκα.

Δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Όπως μεταδίδει η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Στο Νησί η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών  γίνεται σπίτι το σπίτι προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Λέσβο: Δημοσιογράφος βούτηξε στη θάλασσα για να σωθεί

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, αναφέροντας πως υπάρχουν καμένα σπίτια στο χωριό Βατερά. 

Όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής η εστία της φωτιάς ξεκίνησε αρκετά ψηλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού καίγοντας πυκνόφυτη δασική περιοχή, πριν φτάσει στον οικισμό.

Επιχειρούν εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

image 

image 

image