Κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν και οι αναστολές πληρωμών που θα «ξεπαγώσουν» το 2021, οι οποίες ανέρχονται σε 1,567 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι αναστολές υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου.

Ads

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται, ότι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του κατά την περίοδο του πρώτου lockdown ούτε και εκείνοι που δεν βρίσκονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ και δεν ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι ότι η υστέρηση εσόδων για το 2020 είχε υπολογιστεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού στα 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο και, πλέον, όλα δείχνουν ότι η «τρύπα» θα αγγίξει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 10 δισ. ευρώ, καθώς η αγορά παραμένει κλειστή, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί οι πληρωμές των ρυθμισμένων δόσεων και έχει επεκταθεί κατά ένα δίμηνο η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στα 4,6 δισ. ευρώ και με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο κινήθηκαν εντός των νέων στόχων που τέθηκαν από την κυβέρνηση και προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε σύγκριση όμως με τις αρχικές προβλέψεις είναι μειωμένα περίπου 20%. Από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι φαίνεται να πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, για έναν ακόμη μήνα καταγράφεται σημαντική πτώση στους φόρους κατανάλωσης και ιδιαίτερα στον ΦΠΑ.