Μειωμένο δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή. Ο λόγος είναι πως το δώρο θα υπολογιστεί με βάσει την αποζημίωση ειδικού σκοπού και οχι με τον μισθό που λάμβαναν πριν την αναστολή. Οι απώλειες κατά περίπτωση θα φτάνουν έως και 40% στο δώρο Χριστουγέννων.

Ads

Τις μειώσεις θα δουν όσοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής σύβασεις: α) Σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, β) σε επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, γ) σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και δ) σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Η σχετική διάταξη κατατέθηκε από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη και προβλέπει πως το δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα καταβληθεί από το κράτος με την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι, είχαν τεθεί σε αναστολή. Δηλαδή με άλλα λόγια, το φετινό δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί επί του ύψους της αποζημίωσης που προκύπτει από την αναστολή σύμβασης και όχι επί του ονομαστικού μισθού.