Μια νεκρή στην Πιερία, σημαντικά προβλήματα και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα. Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες και κόβοντας τους δρόμους. Οικισμοί αποκλείστηκαν ή εκκενώθηκαν, άνθρωποι κινδύνευσαν και χρειάστηκε επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους, σπίτια και καταστήματα γέμισαν με νερά και γέφυρες κατέρρευσαν, ενώ σε πολλές περιοχές υπήρξε και διακοπή ηλεκτροδότησης. 

Ads

Ενδεικτικές της καταστροφής είναι οι εικόνες από το χωριό Κόμμα, λίγο έξω από τη Λαμία, όπου ξεχείλισε ο ποταμός Σπερχειός και το νερό κάλυψε μεγάλο μέρος της περιοχής φτάνοντας στα σπίτια. Με βάρκες και στην πλάτη τους οι πυροσβέστες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν τους κατοίκους, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους. 

Από το μεσημέρι της Κυριακής, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Θεσσαλία

Σοβαρά προβλήματα κατάγραφονται στα Τρίκαλα όπου ο μεγάλος όγκος του νερού στον Πηνειό είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να ξεφύγει το νερό προς τα χωράφια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν. Στο ορεινό δίκτυο υπήρξαν κατολισθήσεις, ενώ η στάθμη των υδάτων ανέβηκε επικίνδυνα σε όλα τα ποτάμια της περιοχής. 

Ads

Επικίνδυνα «φούσκωσαν» και οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου. Ο Μέγας Ποταμός, στα όρια υπερχείλισης, απείλησε τις γύρω περιοχές στην Λίμνη Πλαστήρα, όπου υπήρξαν και καταπτώσεις βράχων. 

Πάντως το πρωί της Κυριακής η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας άρχισε να υποχωρεί, ενώ ξεκίνησε και η χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός. 

Καταστροφές στην Ήπειρο

Από το μεσημέρι του Σαββάτου υπερχείλισε ο Αχέροντας στην Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις, σπίτια και εκτάσεις. Στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, όλος ο κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έκλεισε καθώς σκεπάστηκε από τα νερά.  Ο Καλαμάς υπερχείλισε και πάλι στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, αλλά και στον κάμπο της Βρυσέλας. Στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.

Στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, τα νερά κάλυψαν μεγάλο μέρος του οδοστρώματος. Πλημμύρισαν οι κάμποι της Μενίνας (Νεράιδας) και της Ρίζιανης. Προβλήματα υπήρξαν και στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Μαυροματίου, από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. 

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου. Την ίδια ώρα οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν σε πολλά σημεία ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις και να φέρουν απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ζημιές σε επιχειρήσεις από την περιοχή του Τερόβου και στο Δήμο Ζηρού άφησε και ο Λούρος καθώς από την υπερχείλιση των νερών πλημμύρισαν τα πάντα. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Αιτωλοακαρνανία

Λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, οι αρχές έδωσαν εκκένωσαν τον οικισμό Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου. Στη Ναύπακτο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο «λίμνη». Το νερό στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και το ταρτάν έχει φτάσει του 50 πόντους, σύμφωνα με το βίντεο που εξασφάλισε το nafpaktianews.

Καθώς φούσκωσε ο χείμαρρος της Βαριάς, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ναυπάκτου. Επίσης, υπήρξε έκκληση προς τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή στις δύο πλευρές του χειμάρρου. Παράλληλα, έσπασαν οι χείμαρροι στη Γαβρολίμνη και το Τρίκορφο Ναυπακτίας. Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας, όπου ένας τεράστιος χείμαρρος μπήκε στις αυλές των σπιτιών.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λύρο, «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Η γέφυρα του Ευήνου στην ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων υπέστη καθίζηση στο κατάστρωμά της, η δε σιδηροδρομική γέφυρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, έπεσε από την ορμητικότητα των νερών του ποταμού.  Συναγερμός σήμανε και στο Αγρίνιο. Με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Παπαναστασίου, ανακοινώθηκε χθες η προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία. 

Αχαΐα και Ηλεία

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Αχαΐα λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας και δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους. Προβλήματα αναφέρθηκαν σε όλη την παραλιακή ζώνη, αλλά και σε πιο μεγάλα υψόμετρα, όπου καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων.

Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να μετατράπηκαν σε ποτάμια και τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και προβλήματα στο Ρίο της Πάτρας, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά και μέσα στον ιστό της περιοχής όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η περιοχή είναι σχεδόν απροσπέλαστη.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, ρουχισμό, ξηρά τροφή, κονσέρβες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής και εμφιαλωμένο νερό. Τα είδη για τους πλημμυροπαθείς θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της Κοινοφελούς Επιχείρησης καθημερινά 9:00 με 12:00 (τηλέφωνα επικοινωνίας : 26930 25481 – 6972891871).

Επίσης, ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς εισηγήθηκε προς στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχθεί ο δήμος θεομηνιόπληκτος και ταυτόχρονα να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που έχουν συμβεί. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς από τις σφοδρές βροχοπτώσεις είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή οδό Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, στο ύψος του Μανεσίου, καθώς υπερχείλισε το ρέμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό.
.
Επίσης, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο ανδρών που είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό τους στη Βάλμη Ηλείας. Μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο σημείο μη μπορώντας να φύγουν από πουθενά. Τελικά μετά από κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμαλιάδας απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η κακοκαιρία χτύπησε έντονα και την πυρόπληκτη ζώνη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μιλώντας στο ilialive.gr, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Αρβανίτης τόνισαν ότι το σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου έχει υποστεί ζημιές, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν πτώσεις καμμένων δέντρων και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία από και προς αρκετά χωριά.

Κατολισθήσεις καταγράφηκαν στο δρόμο Πανόπουλου – Κακοταρίου, Μιράκας – Λάλα, Κρυονερίου – Χελιδονίου, Χελιδονίου – Λαντζοίου, Νεράιδας – Χελιδονίου, Νεράιδας – Λαντζοίου, Νεράιδας – Μηλιών και επίσης στο τμήμα Δίβρη – Τριπόταμα της ΕΟ 111, σε τρία σημεία με πτώσεις βράχων.

Ιόνιο

Η κακοκαιρία χτύπησε και το Ιόνιο. Στη Ζάκυνθο τα νερά μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους και τις γέφυρες, που γέμισαν και από διάφορα φερτά υλικά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι τα Πηγαδάκια, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν έντονα, ο Αλικανάς και το Βανάτο. Η κυκλοφορία διεκόπη σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού και ειδικότερα στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών και στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Ρομιρίου.

Προβλήματα υπηρξαν επίσης στον Λαγανά, στο Καλαμάκι, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο και στον Άγιο Δημήτριο. Έκλεισε και ο δρόμος στο Λυκούδι και ο δημοτικός δρόμος στο Καλαμάκι, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, καθώς η περιοχή πάνω από τον δρόμο είναι μεταξύ αυτών που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι δίνουν τον δικό τους αγώνα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τα νερά να μπουν σε σπίτια και αγροικίες, ενώ αρκετά είναι τα χωράφια που έχουν πλημμυρίσει.

Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβισμός τριών ατόμων από ρέμα στα Λαγκαδίκια

Στον απεγκλωβισμό τριών νεαρών ατόμων, από ρέμα στην περιοχή Λαγκαδίκια στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν δύο άντρες και η μία γυναίκα παρασύρθηκε από τα νερά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Για τον απεγκλωβισμό τους επιχείρησαν 10 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 οχήματα.

Προβλήματα και στην Αττική

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα και στον Νομό Αττικής αφού οι ριπές των ανέμων έφτασαν μέχρι και τα 12 μποφόρ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει τουλάχιστον 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Πάντως, στο σύνολο της χώρας, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και, συγκεκριμένα, 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Τα καλώδια του προαστιακού στον σταθμό της Σφενδάλης κόπηκαν από πτώση δένδρου και έκλεισε η γραμμή, οπότε σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια.