Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσετε «κατεβάζοντας» ιδέες φύτευσης ταρατσών; Γύρω στα 1.400 ευρώ, αν είστε ένα από τα τυχερά μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτή είναι μία μόνο από τις 2.000 επιτροπές που συστήθηκαν την τελευταία πενταετία, λειτουργούν με ασαφείς διαδικασίες στελέχωσης και αδιευκρίνιστους κανόνες αποζημίωσης, και απομυζούν τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ads

Τη σύσταση επιτροπών «δια πάσα νόσο» -από την ανάδειξη του έργου εθνικών ευεργετών μέχρι την επιλογή διαφημιστικών μηνυμάτων για το λαχείο- έφεραν στο φως οι ερωτήσεις που κατέθετε για ενάμιση μήνα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Νάσος Αλευράς. Πρόκειται για όργανα με κόστος που ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αντικείμενο είτε ανούσιο είτε αδιάφορο είτε ταυτόσημο με το περιεχόμενο της δουλειάς των υπαλλήλων που τις στελεχώνουν, όπως διαπίστωσε ο βουλευτής. Στην καταγγελία του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα το Βήμα, αναφέρει ότι «ακριβή συγκεντρωτικά στοιχεία για τις επιτροπές δεν υπάρχουν ούτε στο υπουργείο Οικονομικών ούτε και σε άλλο υπουργείο, ενώ δεν απαντούν όλοι οι υπουργοί στο ερώτημα αν και πόσες επιτροπές καταργήθηκαν μετά τις εκλογές». Όπως συμπεραίνει ο κ. Αλευράς, «η έρευνα για τις επιτροπές στο Δημόσιο αποκαλύπτει την απόλυτη ανοργανωσιά» που επικρατεί σε αυτόν το τομέα –παρόλο που ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο την κατάργηση των επιτροπών και την επανασύσταση μόνον όσων είναι απαραίτητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αλευρά, σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 150 αμειβόμενες επιτροπές. Για άλλες 520 «δεν προκύπτει αν εξακολουθούν να λειτουργούν» (!), ενώ υπάρχουν και 339 «για τις οποίες είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι ελλιπή τα στοιχεία». Η Καθημερινή έχει προβεί στην καταλογογράφηση των πιο ενδιαφερουσών από αυτές, ενόσω ορισμένα υπουργεία συνεχίζουν να ψάχνουν ποιες ακριβώς επιτροπές βρίσκονται υπ’ ευθύνη τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα:

«Στο υπουργείο Υποδομών, αξιοπρόσεκτη είναι η 10μελής εκείνη επιτροπή, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η «Συλλογή και καταγραφή στοιχείων που αφορούν την προώθηση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας». Συστάθηκε με απόφαση της 13ης του περασμένου Μαΐου, με προβλεπόμενες αμοιβές (εφάπαξ) για τον πρόεδρό της 3.000 ευρώ, τα μέλη της 2.000 ευρώ και τον γραμματέα της 1.500 ευρώ. Με ανάλογου ύψους αμοιβές (3.000 – 2.500 – 1.700 ευρώ) αμείφθηκαν αντιστοίχως ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας ομάδας εργασίας που λειτούργησε από 1/6 έως 31/7 φέτος, με το εξόχως ασαφές αντικείμενο, την «καταγραφή της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας σχετικά με εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης κόστους καθολικής υπηρεσίας». Κάποιοι άλλοι – επτά στο σύνολό τους, για τη διοργάνωση τριών ημερίδων σε διάρκεια τριών μηνών, έλαβαν αμοιβή 2.000 ευρώ.

Ads

Στο υπουργείο Οικονομικών, την προσοχή προσελκύει αναπόφευκτα η πενταμελής επιτροπή, σκοπός της οποίας ήταν η «διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη συγγραφή πρωτότυπης διαφημιστικής ιδέας για την παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, για την προβολή του Ειδικού Κρατικού Λαχείου». Άλλη επιτροπή είχε συσταθεί και για την αναζήτηση πρωτότυπων ιδεών, εκείνη τη φορά για το Εθνικό Λαχείο. Το «ενημερωτικό» έγγραφο του εν λόγω υπουργείου, με ημερομηνία 30/10/2009 που έφτασε στη Βουλή, δεν αναφέρει ύψος αποδοχών για τα μέλη των προαναφερόμενων επιτροπών.

Ενδεκαμελής είναι επιτροπή, που είχε ως καθήκον «για διάστημα εννέα μηνών, να μελετήσει τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάδειξη του έργου των εθνικών ευεργετών και των εθνικών κληροδοτημάτων»: Αμοιβές εδώ είναι 590 ευρώ για τον πρόεδρο, 519 για τα μέλη και 450 για τον γραμματέα.

Κάποια πρώτη μελέτη, στο μεταξύ, των στοιχείων που παρείχε το υπουργείο Οικονομίας, οδηγεί σε επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως: Η λειτουργία της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής στο τμήμα Αποδοχών, για το διάστημα από 1/1/2005 έως 31/7/2008 κόστισε 1.113.279,45 ευρώ, τα λεγόμενα Κεντρικά Όργανα Ελέγχου για το ίδιο διάστημα 338.883 ευρώ, ενώ υπήρχε και μια Επιτροπή Προώθησης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που χρειάστηκε για να προωθήσει το έργο της από 7/10/05 – 30/9/09 το ποσό των 547.430 ευρώ.

Με ίδιο, όπως η αμέσως προηγούμενη, αριθμό μελών λειτουργούσε στο υπουργείο Εσωτερικών, επιτροπή «για την εκπόνηση σχεδίου κοινής διϋπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων, με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό, που αφορούν στην αποτέφρωση νεκρών». Λειτούργησε από τον Ιανουάριο 2009, με μηνιαίες αποδοχές για τον πρόεδρό της 350 ευρώ και τα μέλη της 300 ευρώ».