Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους οι 266.000 ομογενείς και νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Νοέμβρη, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημα το οποίο συνεπάγεται, κατ΄ αντιστοιχία με τους Έλληνες πολίτες την αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και οι οποίοι διαμένουν επί μακρόν στην Ελλάδα. Οι δικαιούχοι πρέπει να καταθέτουν την αίτηση εγγραφής μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον δήμο μόνιμης διαμονής τους.

Οι εκλογείς όλων των κατηγοριών οφείλουν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες προκειμένου να υποβάλουν σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο ισχυρού διαβατηρίου.
γ) Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης πρόσφατης έκδοσης.
δ) Βεβαίωση μόνιμου κατοίκου- μόνο για εκείνους που έχουν τίτλο διαμονής που εκδίδεται από τις αστυνομικές αρχές.

Για την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο, κρίνεται απαραίτητη η εκ μέρους του δήμου διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων με τα καταχωρισμένα στα ηλεκτρονικά ή άλλα αρχεία κατόχων τίτλων νόμιμης διαμονής που τηρούνται στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα, προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής και άμεση διασταύρωση των στοιχείων από τους δήμους, προετοιμάζεται η λειτουργία ειδικής εφαρμογής πληροφοριακού συστήματος στην οποία θα εμφανίζονται όλοι οι δικαιούχοι εγγραφής στους καταλόγους.

Ads