Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού εξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σήμερα, μια μέρα μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν από την επέμβαση των ΜΑΤ. Αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στον χώρο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιχειρηθεί κατάληψη, ενώ οι επισκέπτες εισέρχονται κανονικά πλέον στην Ακρόπολη των Αθηνών, μετά τη λήξη της στάσης εργασίας των μονίμων του ΥπΠο. «Θα φτάσουμε τον αγών μέχρι τέλους», δηλώνουν οι συμβασιούχοι.

Ads

Οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αποχώρησαν το απόγευμα, θα επανέλθουν στο σημείο, αύριο στις 7 το πρωί, οπότε θα συσκεφθούν εκ νέου για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Υπό αστυνομική επιτήρηση θα βρίσκεται όλη τη νύχτα η Ακρόπολη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν στην κεντρική πύλη του αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, υπάλληλοι κλήθηκαν από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος. Η είσοδος παρέμενε κλειστή για επισκέπτες, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι κήρυξαν χθες απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους που απωθήθηκαν με χρήση χημικών από το χώρο. Η στάση εργασίας των μονίμων του ΥπΠο έληξε σήμερα στις 12.00 και πλέον η είσοδος στο χώρο γίνεται απρόσκοπτα. «Θα φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, Νίκος Χασομέρης.

Μικρή ένταση σημειώθηκε νωρίς το πρωί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ορισμένοι υπάλληλοι επέτρεψαν σε κάποια άτομα να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο από πλαϊνή είσοδο κι ενώ φύλακες και το λοιπό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου δεν βρισκόταν στις θέσεις τους λόγω της στάσης εργασίας. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πάντως πως σήμερα θα είναι δωρεάν η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Μάχη για την Ακρόπολη και στη Βουλή

Ads

«Ναι στη διαμαρτυρία, αλλά όχι στην αυθαιρεσία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από τη βήμα της Βουλής κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της έκφρασης των πολιτών, αλλά εξίσου ιερό είναι και το δικαίωμα στον εθνικό μας πλούτο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει λουκέτο και να οικειοποιείται τα μνημεία μας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι είναι επίσης ιερή η πρόσβαση στον κοινό πλούτο που ανήκει σε όλους και υπογράμμισε ότι με αυτές τις κινητοποιήσεις τραυματίζεται και χτυπιέται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός. “Περιμένω υπεύθυνη στάση απ΄όλους για μα πορεία ανάκαμψης και ανόρθωσης της χώρας” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι δεν υπήρχε τίποτα προσβλητικό στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αφού το μόνο που έκαναν ήταν να ζητούν το δικαίωμα στη δουλειά και πως το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα του κ. Παπουτσή.

Ψάχνετε τη διαφθορά στους εργαζόμενους των 500 ευρώ, στα θύματα του πελατειακού κράτους και όχι σε εκείνους που έπιασαν πελάτη το κράτος” είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Από τη μια, λοιπόν, έχουμε το Μουσείο της Ακρόπολης με σφραγίδα Σαμαρά και από την άλλη, τη χαώδη κατάσταση με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στον Ιερό Βράχο με τη σφραγίδα Παπανδρέου που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς» σχολίασε σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος της Νέας Δημοκρατίας.

Για υποκινούμενες κινητοποιήσεις ορισμένων συμβασιούχων έκανε λόγο χθες η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής χθες υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων «αδικαιολόγητες». «Δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασαν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι οι δημοσιευμένες εικόνες που δείχνουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να συμπεριφέρονται βίαια σε συμπολίτες μας και να ρίχνουν χημικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, δηλ. του πιο προβεβλημένου μνημείου μας και παγκόσμιου πολιτιστικού συμβόλου, αποτελούν εικόνες ντροπής για την χώρα μας. […] Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι ο Πολιτισμός είναι ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της πατρίδας μας. Η πολιτεία οφείλει να επιδείξει την πρέπουσα προσοχή και σοβαρότητα στελεχώνοντας επαρκώς τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου υπουργείου με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για την κρατική διαχειριστική ανικανότητα».