Με ποσοστό 1,67%, που χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό, υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ποσό 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αρχικός στόχος ήταν η άντληση 1,2 δισ. ευρώ.

Ads

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό αφού ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ, αλλά με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,67% έναντι 0,35% που ήταν στη δημοπρασία της 23ης Οκτωβρίου του 2009.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από την S&P

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η Standard & Poor’s, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Marko Mrsnik, διευθυντικό στέλεχος του οίκου αξιολόγησης, «οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν». «Εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν την δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με την στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η S&P υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BBB+ από Α-, δίνοντας αρνητικές προοπτικές και σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν είναι επαρκή.

Θετική με για το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Moody’s.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις αναφέρει σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ο διεθνής οίκος συστήνει ωστόσο περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην λειτουργία του κράτους.

Η Moody’s αναφέρει ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπή με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στη βαθμίδα Α2, διατηρεί όμως επιφυλάξεις, όσον αφορά στην υλοποίησή καθώς η Ελλάδα έχει αρνητικό προηγούμενο εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με την Moody’s, ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ΠΣΑ είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική είανι επίσης η αξιόπιστη εφαρμογή όσων προβλέπει, η υπερπήδηση των πάγιων αντιδράσεων του εκλογικού σώματος στις δομικές αλλαγές και η ανάκτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.