Τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, η απόφαση θα δωθεί με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας. O Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν από την πλευρά του, τόνισε ότι μετά τη δεκαήμερη διακοπή, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές τόνισε, εκ νέου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ads
«Η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική σύγκλιση παραμένει βασική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους ηγέτες των χωρών της 21ης Ιουλίου.
«Συμφωνήσαμε για τις λεπτομέρειες της τιμολόγησης των μελλοντικών δανείων του EFSF, η οποία θα περιοριστεί στο κόστος χρηματοδότησης συν το λειτουργικό κόστος του EFSF» υπογράμμισε, ενώ απέφυγε να πει τι συζητήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών. Δεν συζητάμε για την επέκταση ή αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης» ξεκαθάρισε. Αναφέρθηκε πάντως και στο ζήτημα των εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε πρόοδος και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή.
Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – τρόικας τη Δευτέρα
Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν υποστήριξε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Επεσήμανε ότι υπάρχει η προσδοκία για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εντός της ημέρας, η έλευση των επικεφαλής της τρόικας θα καθυστερήσει ενώ τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει μαζί τους τηλεδιάσκεψη προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία ελέγχου και να προετοιμαστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα.
Όλι Ρεν: Υπό προϋποθέσεις η καταβολή της έκτης δόσης
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε, ο Φινλανδός επίτροπος, Όλι Ρεν υπογραμμίζοντας ότι εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις η καταβολή της έκτης δόσης θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέρθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε εκ νέου στο ευρωομόλογο και υποστήριξε ότι η μελέτη παρουσιάσης της μελέτης αναμένεται εντός του φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης θα προϋποθέτουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ για την Ελλάδα υπογράμμισε και αυτός ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο τους στόχους της.
«Όλες οι χώρες πρέπει κατά τη γνώμη μας να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις και να πείσουν τους επενδυτές και αυτούς που αποταμιεύουν και τα νοικοκυριά ότι είμαστε φερέγγυοι» συμπλήρωσε.
«Όταν καθοριστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, φυσικά και θα εμπλακεί το EFSF σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το EFSF θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους» σημείωσε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.
Βενιζέλος: Καθοριστική η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών
Την καθοριστική σημασία των διαρθωτικών αλλαγών τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την πρωινή συνεδριάση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σωτηρίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας.
Όπως υποστήριξε στο Eurogroup, έγινε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση και εξετάσθηκε το πώς θα εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, κάτι που χαρακτήρισε ζωτικό για την Ελλάδα. «Το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, κι αυτή επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης και την απόδοση των πολιτικών μας στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει» σημείωσε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι ενημέρωσε το Eurogroup για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως για την απόφαση να εκπληρώσει όλους τους στόχους και να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και του 2012, ώστε να φθάσει το ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα, για να θωρακίσει τη χώρα.
«Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα, που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές» υποστήριξε προσθέτοντας πως η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος και είναι αυτά «που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας».
«Προχωρούμε κανονικά στο PSI. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, μέσα σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά» υπογράμμισε, καταλήγοντς ότι άλλη λύση δεν υπάρχει «εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά».
Περί εγγυήσεων
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν επανέλαβε την Παρασκευή το αίτημα της χώρας του για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα για να συμμετάσχει το δεύτερο πακέτο βοήθειας. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει σήμερα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λετονία.
Από την πλευρά της, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Γιουρπιλάινεν, υποστήριξε ότι το αίτημα για εγγυήσεις συζητήθηκε στο Eurogroup, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση. Υποστήριξε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι να βρεθεί λύση με την οποία θα συμφωνούν όλες οι χώρες, αν και όπως επισήμανε υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το είδος των εγγυήσεων. «Γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε.
Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποκλείστηκε επίσης η παροχή εμπράγματης ασφάλειας. «Πρώτη προτίμηση» του Eurogroup είναι να μην δοθούν καθόλου εγγυήσεις, αλλά εάν το Ελσίνκι επιμείνει, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι «νομικά ασφαλής» και να μην οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα και από άλλα κράτη-μέλη.
Γκάιτνερ: «Να μιλάτε με ενιαία φωνή»
Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ ο οποίος προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε στους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008, όπως ανέφεραν χθεσινές πληροφορίες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >