Με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων συναντήθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπό την σκιά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατόπιν των αποφάσεων για την συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και την παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, σε πειθαρχικό συμβούλιο. Μετά την συνάντηση έγινε γνωστό ότι το Συντονιστικό των Πρυτάνεων ζήτησε την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνοδου των Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία». «Ο Υπουργός μάς άκουσε με προσοχή», πρόσθεσε.

Ads

 
Στο προεδρείο της Συνόδου και στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Μυλόπουλος, η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σάλη-Παπασάλη και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
 
Καταδικάζεται η παραπομπή από την ακαδημαϊκή κοινότητα
 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού να παραπέμψει τον Πελεγρίνη σε πειθαρχικό «ακραία, πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας»
 
Χαρακτηρίζει επίσης προφανές «ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του Πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου» και επιρρίπτει ευθύνες στον Κ. Αρβανιτόπουλο για την υπάρχουσα κατάσταση.
 
«Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί» προσθέτει, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας. 
 
Αβάσιμη έκρινε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ.
 
Όπως τονίζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε ομόφωνη απόφασή της, «η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα».
 
Για «χουντικής εμπνεύσεως κίνηση» και «αποκορύφωμα μιας πολιτικής ακραίου αυταρχισμού» έκανε λόγο από την πλευρά της η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων του ΕΚΠΑ.
 
Όπως επισημαίνει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «η κίνηση αυτή του υπουργού την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους απεργούς των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταδεικνύει τον προσχηματικό χαρακτήρα που ο ίδιος προσδίδει σε κάθε τέτοια διαδικασία».
 
Τονίζει ακόμη ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων «δεν κατευθύνεται ούτε από τη Σύγκλητο, ούτε από τον Πρύτανη» και υπογραμμίζει ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς το Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με μείον 571 εργαζόμενους».
 
Κατηγορεί τέλος τον Κ. Αρβανιτόπουλο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, είτε αφορά στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, είτε τον Πρύτανη, αποτελεί καθαρή πολιτική επίθεση».

Διαβάστε επίσης: Μυλόπουλος: Έλλειψη ψυχραιμίας και αυταρχισμός από πλευράς Αρβανιτόπουλου

ΠΑΣΟΚ: Θλιβερό να μένουν κλειστά τα ΑΕΙ

«Σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, είναι θλιβερό να παραμένουν κλειστά τα Πανεπιστήμια, έρμαιο της αδιαλλαξίας και της στείρας αντιπαράθεσης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει ότι «η ανάγκη μεταρρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικές ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, γιατί αυτές αποτελούν την προϋπόθεση για την ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας».

Ads

«Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συμφωνία για την αναβάθμιση και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στην εκπαίδευση» δηλώνει η Χαριλάου Τρικούπη και καταλήγει λέγοντας ότι «ο Διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, η νομιμότητα των ενεργειών και των πράξεων όλων, η διαφάνεια στη λήψη και υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πάντως απαντούν ότι «κανένας συνάδελφος διοικητικός δεν παρεμποδίζει την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο του Πανεπιστημίου μας, συνεπώς μέλη ΔΕΠ και φοιτητές μπορούν ελεύθερα να προσέρχονται για τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα όσοι το επιθυμούν».