Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν βάσει των πινάκων κατάταξης του περσινού διδακτικού έτους.

Ads

Σε κοινή δήλωση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρουν πως οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων – εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ – πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019.

«Με δεδομένο ότι οι πίνακες αυτοί έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας, και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του ν. 4589/2019, η ισχύς των εγκεκριμένων πινάκων θα παραταθεί, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας» σημειώνουν.

Ως την πλήρωση των κενών θέσεων, ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

Ads
  • Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24/8).
  • Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28/8).
  • Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/8 – 2/9).
  • Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3/9).
  • Διενέργεια προσλήψεων Αναπληρωτών (5/9 – 6/9).»

«Η Αδικία είναι πια γεγονός»

Η παραπάνω απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς. Σε ανακοίνωσή του, ο Νίκος Φασφαλής, αιρετό μέλος του ΚΥΣΠΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) υπογραμμίζει, πως με τις προσλήψεις αναπληρωτών βάσει περσινών πινάκων, «η Αδικία είναι πια γεγονός».

«Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας περίμενε την καταληκτική ημερομηνία και ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με βάση τους περυσινούς πίνακες» αναφέρει, μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Αυτό γεννά πρωτόγνωρες αδικίες αφού δεν θα προσμετρηθεί η περσινή προϋπηρεσία και όσοι από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες δεν είχαν καταθέσει αίτηση πέρυσι για κάποιο λόγο ή είναι νέοι και φέτος αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλο τη φετινή χρονιά αποκλείονται».

Η χρήση των παλιών πινάκων, όπως εξηγεί και ο Νεκτάριος Κορδής, αιρετό τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), στην ιστοσελίδα του alfavita, έχει ορισμένες συνέπειες. Αρχικά, το ζήτημα της προϋπηρεσίας. Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι τις 30.4.2018. Ομως ο νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης, ψηφίσθηκε στις 28.1.2019. Εξ ου και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζητά να ανοίξει το σύστημα διαχείρισης προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) ώστε να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς στους παλιούς πίνακες. Επιπλέον, η χρήση των πινάκων του 2018-2019 αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την περασμένη σχολική χρονιά λόγω παραλείψεων και λαθών στο σύστημα υποβολής αιτήσεων, αλλά και χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτικούς που απέκτησαν πρόσφατα μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και άρα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα. Οι εκπαιδευτικοί, που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 11.00, στο υπουργείο Παιδείας, ζητούν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα των αιτήσεων για όλους τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτως ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας, ούτε και να μείνουν εντελώς εκτός πινάκων βγαίνοντας στην ανεργία.