Τραγουδώντας τον ύμνο του ΕΑΜ πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών της Αριστεράς αποχαιρέτησε τον Τάκη Μπενά.

Ads

Με συγκίνηση και με αναφορές στο ήθος και τη σεμνότητα του ιστορικού στελέχος της Αριστεράς και γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη αγωνιστές κι αγωνίστριες από όλες τις γενιές βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για την πολιτική κηδεία του Τ. Μπενά.

Στην πολιτική κηδεία του Τάκη Μπενά βρέθηκε πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών από τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των Λαμπράκηδων και της αντίστασης κατά της χούντας. Μεταξύ πολλών άλλων, στην κηδεία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέργιος Πιτσιόρλας, Θεανώ Φωτίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Τάσος Πετρόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλός, οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας, Αννέτα Καββαδία, ο γ.γ. της Βουλής Κώστας Αθανασίου.

Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός.

Ads

Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της Αριστεράς μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι και σήμερα.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Στην Κατοχή ήταν μαθητής στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητής της Νομικής Σχολής.

Μετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, έως το 1960.

Με την αποφυλάκισή του ξαναβρέθηκε στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ.

Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, βρέθηκε ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, έως το 1969.

Μετείχε στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968, ενώ φυλακίστηκε με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969.

Απελευθερώθηκε από τη Γιούρα την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε και έως το 1986 μετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.