Δικάσιμο για την 14η Ιανουαρίου του 2021 έλαβαν οι συλληφθέντες ροπαλοφόροι που πραγματοποιούσαν περιπολίες στην είσοδο του οικισμού της Μόριας αναζητώντας πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ τις προηγούμενες μέρες. Οι εφτά «αγανακτισμένοι» αφέθηκαν  ελεύθεροι και θα δικαστούν για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες – μια ακροδεξιά σκληροπυρηνική ομάδα – δρούσαν ως τάγμα εφόδου πραγματοποιώντας «περιπολίες» με ρόπαλα και κράνη και ελέγχους σε περαστικούς από το χωριό της Μόριας τόσο Έλληνες, όσο και ξένους (πρόσφυγες και μη). Επίσης εισέβαλαν σε σπίτια και μαγαζιά για να διαπιστώσουν αν σε αυτά κατοικούν ξένοι, αιτούντες άσυλο ή μέλη, εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. Μεταξύ άλλων έσπασαν το αυτοκίνητο μιας Ιταλίδας εργαζόμενης σε ΜΚΟ στο οποίο επέβαιναν και δυο αιτούντες άσυλο. Το βράδυ της Τετάρτης επιτέθηκαν και σε θαμώνες επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν φοιτητές και εργαζόμενοι και εθελοντές σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, από τα επτά άτομα που συνελήφθησαν, οι πέντε είναι Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί, ένας Βούλγαρος και ένας Αλβανός, μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου. Έχουν ηλικίες 17 έως 24 ετών ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δύο ανήλικοι, ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι βαρύνονται με τα ίδια αδικήματα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ενώθηκαν με σκοπό την – από κοινού – διάπραξη έκνομων ενεργειών, κυρίως σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Ads

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ στην είσοδο του χωριού της Μόριας και κατά τη διάρκεια της έρευνας στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μία μεταλλική ράβδος και μια κουκούλα full face.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, δύο απο τους συμμετέχοντες, δεν δίστασαν να εμφανιστούν σε τηλεοπτικο δελτίο ειδήσεων του STAR, αναφέροντας ότι αναζητούν μετανάστες. Οπως έγινε γνωστό ο ένας εξ αυτών , είναι μέλος της ΧΑ.