Όταν το ελληνικό δαιμόνιο συναντά τη γονική υπερπροστασία, δημιουργείται μια ανθηρή… επιχείρηση που συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Άρθρο της Μαρίας Παπουτσάκη.

Ads

Πρόκειται για την εταιρεία Student’s Transport Services που πηγαίνει το… τάπερ της μαμάς στο σπίτι του παιδιού, σ’ οποιαδήποτε πόλη σπουδάζει σε όλη τη χώρα. Δηλαδή σπιτικό φαγητό, ζεστό, γνήσιο και ασφαλές.

Ο 47χρονος Γιώργος Ζωγόπουλος προέβλεψε ότι μια επιχείρηση που θα εκμεταλλευόταν την ανάγκη της ελληνικής οικογένειας να υπερπροστατεύει και να φροντίζει το παιδί της, θα μπορούσε να αποδώσει. Και πέτυχε. Ο ίδιος και η γυναίκα του ασχολούνται με την εταιρεία που έχει έδρα το Αγρίνιο, το οποίο διευκολύνει, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη, στη γρήγορη και έγκαιρη μεταφορά του φαγητού.

Όπως μας είπε ο επιχειρηματίας, «η εταιρεία είναι μοναδική στο είδος της και ξεχωρίζει επειδή δίδει μεγάλη σημασία σε δύο παράγοντες: στην ταχύτητα μεταφοράς και στους όρους υγιεινής. Η προσοχή σ’ αυτούς τους παράγοντες έχει κάνει γνωστή την εταιρεία σε εκατοντάδες γονείς, αφού 100 δέματα με ζεστό σπιτικό φαγητό διακινούνται από την εταιρεία σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας κάθε Κυριακή. Μπορούμε επίσης να μεταφέρουμε και τις οικοσκευές των φοιτητών, αλλά πλέον έχουμε ειδικευθεί στη μεταφορά του σπιτικού φαγητού».

Ads

Η δημιουργία πολλών τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ σε διάφορες πόλεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια απ’ τη μία πλευρά, και τα προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά, καταναλώνοντας το γρήγορο και εύκολο φαγητό απ’ την άλλη, γέννησαν την ανάγκη στις οικογένειες να αναζητήσουν τρόπους ώστε το παιδί τους όπου και αν βρίσκεται να συνεχίσει να σιτίζεται με τα οικογενειακά πρότυπα και την προσοχή της μητέρας.

«Τα φαγητά», λέει ο επιχειρηματίας, «φθάνουν στον προορισμό τους σε λιγότερο από 24 ώρες. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αφού κυμαίνεται από 15 μέχρι 35 ευρώ, ανεξαρτήτως του βάρους του. Η ακριβότερη μεταφορά είναι στις πόλεις της Θράκης. Τα φαγητά συσκευάζονται μέσα σε ειδικά κιβώτια που δίδει η εταιρεία στις οικογένειες στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Το ίδιο κιβώτιο πηγαινοέρχεται ολόκληρο το χρόνο. Πηγαίνει γεμάτο και επιστρέφει άδειο για να ξαναγεμίσει. Τα τρόφιμα συντηρούνται σε ψύξη από 0 έως -3 βαθμούς Κελσίου, και μεταφέρονται με όχημα-ψυγείο που έχει ειδική άδεια από τη διεύθυνση υγιεινής του υπουργείου Υγείας. Ο κίνδυνος αλλοίωσης είναι ανύπαρκτος, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταφοράς».

Τα περισσότερα δέματα με τρόφιμα, λέει ο Γ. Ζωγόπουλος, προέρχονται από την Αθήνα, αφού το 50% των φοιτητών σε κάθε πόλη προέρχεται από την πρωτεύουσα. Ακόμη και σπιτικό παγωτό μεταφέρεται με αυτό τον τρόπο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχουν γίνει πλέον μόνιμοι πελάτες από τότε που άνοιξε η εταιρεία.

«Η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας», λέει ο Γ. Ζωγόπουλος, μάλλον είναι μοναδική στην Ευρώπη. Τρεις γερμανικές εφημερίδες που πληροφορήθηκαν το γεγονός αναφέρθηκαν σ’ αυτό με εκτεταμένα ρεπορτάζ, επαινετικά για τους Ελληνες, που προστατεύουν τα παιδιά τους από πολλούς διατροφικούς κινδύνους. Ακόμη και τώρα, με την οικονομική κρίση, οι οικογένειες θεωρούν ότι εξοικονομούν περισσότερα χρήματα στέλνοντάς τους το φαγητό από το να τους δίδουν χρήματα για να σιτίζονται σε κάθε λογής εστιατόρια, ενώ οι πιο πολλοί δεν εμπιστεύονται το φαγητό ούτε στις φοιτητικές λέσχες, όπου αυτές υπάρχουν.

Το άρθρο της Μαρίας Παπουτσάκη δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία της 21/03/2010