Έντονα επιφυλακτικό είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με αντικείμενο τη νέα συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Στη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης δεν αναμένεται κάποια απόφαση, καθώς όπως ξεκαθάρισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η συμφωνία θα εγκριθεί αφού ψηφιστεί πρώτα από την ελληνική Βουλή. Σκληρότερη στάση τηρεί η Γερμανία, που υπενθύμισε παλιότερες δεσμεύσεις της Ελλάδας που δεν έχουν εφαρμοστεί. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τη συμφωνία στην Αθήνα, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά νέα.

Ads

 
Σταθερός στη γερμανική θέση, ο υπουργός της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει τελική κατάληξη στη αποψινή συνεδρίαση, με αντικείμενο το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση θα συζητήθούν όλα τα θέματα, ωστόσο, δεν θα ληφθεί απόφαση. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε απόψε μια οριστική και καταληκτική απόφαση. Πρέπει να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα των προτάσεων που θα μας υποβληθούν. Δεν είναι καταστροφή. Απλά το όλο ζήτημα πρέπει να λήξει», δήλωσε.

Και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία την οποία έχουμε θα μπει στο μικροσκόπιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Νομίζω ότι θα έχουμε μία αναλυτική συζήτηση και εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μέσα από ισχυρές δεσμεύσεις και απτές πράξεις ως προς τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να παράσχει απτές αποδείξεις μέσω της νομοθετικής διαδικασίας και άλλων ενεργειών για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία».

Ads

Κοινοτικές πηγές υποστήριζαν επίσης νωρίτερα πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurorgoup δεν αναμένεται απόφαση, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν μπορούν να δώσουν σήμερα οριστικό «πράσινο φως» γιατί οφείλουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία θα λάβει οριστική μορφή όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασίας στις παραπάνω χώρες.

«Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα», δήλωσε προσερχόμενος σήμερα στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

«Να δούμε πρώτα τι λέει η τρόικα»

«Πρέπει να δούμε τι θα πει η τρόικα. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε τελική απόφαση απόψε διότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κεες Ντε Γιάχερ.  
 
Και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικελ Νούναν σημείωσε πως «θα δούμε στη συνάντηση απόψε, εάν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Υπάρχουν λογικά κενά, αλλά πάντως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος». «Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη γιατί σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Μια επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2012», πρόσθεσε.
 
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος, πάλι, εξέφρασε τη ιαφωνία της χώρας του με το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα πέρα από τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου για τη χώρα μας. «Οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους του πακέτου θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια», πρόσθεσε κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Στις Βρυξέλλες και οι ιδιώτες πιστωτές
 
Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ βρίσκονται απόψε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, Μποντουέν Προτ, παρευρέθηκαν νωρίτερα σήμερα σε σύνοδο της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας που έγινε στο Παρίσι.
 
ΔΝΤ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη».
 
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκάρι Ράις δήλωσε πως Το ταμείο και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης. «Ένα σημαντικό πρώτο βήμα ήταν η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η συνέχεια των συζητήσεων σε αυτή τη βάση», τόνισε, σε προγραμματισμένη ενημέρωση δημοσιογράφων.
 
Ντράγκι: Δεν συμμετέχουμε στις απώλειες από το PSI
 
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε αβάσιμα τα σενάρια περί συμμετοχής της Τράπεζας στον επιμερισμό των απωλειών από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει πάνω από 2% για αρκετούς μήνες ακόμα. Η εν λόγω δήλωση έγινε κατά την ομιλία του που ακολούθησε την ανακοίνωση για το βασικό παρεμβετικό επιτόκιο, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο 1%.