Ασφάλεια – Άμυνα, Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και Οικονομία, είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών των 27 ηγετών κρατών-μελών, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Ads

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης εν μέσω  διαφορετικών προσεγγίσεων και με στόχο να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση για συγκλίσεις. Η άτυπη Σύνοδος φιλοδοξεί «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της», σημειώνει η σλοβακική Προεδρία.

Διαβάστε επίσης:

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα έχοντας στα χέρια του τη διακήρυξη των Αθηνών, τις θέσεις δηλαδή που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν οι επτά ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, την προηγούμενη Παρασκευή. Παράλληλα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα βάλει πρόσθετα και δικές της θέσεις.

Ads

Προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα για την ανάπτυξη, την εργασία, την ευημερία για όλους του πολίτες της.  Η Ευρώπη δεν πρέπει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση». «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί», πρόσθεσε. 

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές, οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας για τα τρία κεντρικά θέματα συζήτησης:

Ασφάλεια-Άμυνα

Σε ό,τι αφορά τον άξονα «Ασφάλεια- Άμυνα», η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων. Επισημαίνεται ότι άλλωστε αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας. Επιπλέον, την Τετάρτη και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Οικονομία

Ο αντίκτυπος της Συνόδου της Αθήνας φαίνεται ότι είναι ήδη μεγάλος, ενώ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην τοποθέτηση του την Τετάρτη κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή. Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του «πακέτου Γιούνκερ», η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.