Σε συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές προχώρησαν, χθες, Τετάρτη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, με στόχο την παροχή ρευστότητας στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η κρίση χρέους απειλεί τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωζώνης, καθώς και την ίδια την παγκόσμια οικονομία. «Μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο δεκαήμερο για να καταλήξουμε στην απάντηση για την κρίση της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Ads

 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας συμφώνησαν χθες να μειώσουν από τις 5 Δεκεμβρίου το κόστος συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (dollar swaps) κατά 50 μονάδες βάσης.
 
Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να λάβουν και άλλα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκειμένου οι τράπεζες, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετη ρευστότητα στο εθνικό τους νόμισμα.
 
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως την 1 Φεβρουαρίου του 2013.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική Fed, οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δυσκολίες να βρουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στις αγορές. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «διαθέσιμη μια σειρά εργαλείων» για να χρησιμοποιηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.
 
«Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά συνέπεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτών των πιέσεων στην παροχή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και άρα να ενδυναμωθεί η οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι τράπεζες στην ανακοίνωσή τους.
 
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις τις περασμένες εβδομάδες, μετά την τάση ανόδου που εμφάνισαν τα επιτόκια δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου προς το 8% – επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.
 
Ράλι στις αγορές
 
Θετικά αντέδρασαν οι χρηματιστηριακές αγορές στα νέα, με το γερμανικό δείκτη Dax να φθάνει στο 4% και το γαλλικό Cac και τον βρετανικό FTSE 100 ψηλότερα από 3%.
 
«Κρίσιμο 10ήμερο» για την ευρωζώνη
 
Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, περιγράφοντας τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η τύχη της ζώνης του ευρώ, τόνισε: «Μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο δεκαήμερο για να καταλήξουμε στην απάντηση για την κρίση της Ευρωζώνης».
 
«Η οικονομική και νομισματική ένωση ή θα πρέπει να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της, μέσω μιας πολύ βαθύτερης ενοποίησης, ή θα πρέπει να αποδεχτούμε τη σταδιακή διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που λειτουργεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα», πρόσθεσε ο Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος αυτής της ολοκλήρωσης ενδεχομένως να πρέπει να γίνει μέσω της αλλαγής των Συνθηκών. Παρόλο που αυτό δεν θα αποτελέσει άμεση απάντηση στην κρίση χρέους, όπως παραδέχτηκε, θα δημιουργήσει ωστόσο μια ένωση σταθερότητας προς αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.