Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για την πασχαλινή περίοδο. Σύμμαχος ο καλός καιρός που θα διαρκέσει όλες τις ημέρες του Πάσχα. Ακινητοποιημένα θα είναι πάντως τα τρένα στο εθνικό δίκτυο αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Δείτε επίσης: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς έως και την Τρίτη του Πάσχα καθώς και το ωράριο των καταστημάτων.

Ads

 
Αυξημένη είναι από την Μ. Τετάρτη η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την Τροχαία μέχρι σήμερα τα διόδια έχουν περάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Σε ισχύ είναι και τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση της κίνησης των εκδρομέων.
 
Στο ρεύμα εξόδου των Εθνικών Οδών απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα τη Μεγάλη Παρασκευή.
 
Μεγάλη κίνηση σε αεροδρόμιο και λιμάνι
 
Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία για Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες αναχώρησαν με πληρότητα 100%, ενώ ενδεικτικό της αυξημένης κίνησης ήταν το γεγονός ότι αρκετοί που αναζήτησαν εισιτήριο την τελευταία στιγμή έφυγαν από το λιμάνι απογοητευμένοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κων. Μουσουρούλη, που επισκέφθηκε το πρώτο λιμάνι της χώρας η κίνηση φέτος είναι αυξημένη κατά 25%. Μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων από τα λιμάνια έχει πάρει το λιμενικό σώμα.
 
Αυξημένη είναι η κίνηση και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ. Από τον σταθμό στον Κηφισό έχουν ήδη αναχωρήσει περισσότεροι από 100.000 επιβάτες. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί 421 δρομολόγια, τα 100 έκτακτα, ενώ αύριο Μ. Σάββατο 260 δρομολόγια, τα 30 έκτακτα. Ούτε μια άδεια θέση δεν υπήρχε στα χθεσινά δρομολόγια του ΟΣΕ, ενώ ελάχιστα είναι για σήμερα τα εισιτήρια που απομένουν, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις ήταν αυξημένες κατά 15%.
 
Ενισχυμένη είναι η κίνηση και στα αεροδρόμια. 364 πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άλλες 357 είναι προγραμματισμένες για το Μ. Σάββατο, από τις οποίες οι 18 είναι έκτακτες.
 
«Χειρόφρενο» σε τρένα και προαστιακό
 
Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα στο εθνικό δίκτυο αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
 
Τα σωματεία των εργαζομένων σε προαστιακό και σιδηρόδρομο πραγματοποιούν στάση εργασίας το Μ. Σάββατο από 18:00 έως 24:00, την Κυριακή του Πάσχα 24ωρη απεργία και τη Δευτέρα του Πάσχα στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα 00:00 έως 12:00 το μεσημέρι.
 
Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών. Κανονικά, όμως, τις ημέρες αυτές θα γίνονται τα δρομολόγια των τουριστικών και εκδρομικών αμαξοστοιχιών. Με προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα κινείται το μετρό, καθώς οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό και δεν θα συνεχίζουν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
 
Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και όχι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και η κατάργηση της διπλής παρακράτησης του 25% των αποδοχών τους.
 
Με καλό καιρό
 
Ζεστός θα είναι το Πάσχα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες.
 
Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, αφού οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα του Πάσχα ο υδράργυρος θα φτάσει έως τους 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Ιδιαίτερα για την Κυριακή του Πάσχα, ο ουρανός θα συννεφιάσει τις απογευματινές ώρες μόνο σε ορεινές περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα, στην οροσειρά της Πίνδου και τη δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών.

Ωράριο καταστημάτων

Από τις 13:00 έως τις 19:00 θα είναι σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Ads

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα τελευταία τους πασχαλινά ψώνια έως και αύριο, που τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9:00 και θα κατεβάσουν ρολά στις 15:00. 

Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και την Τρίτη 07/05/2013 λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9280/196/1-4-2013 απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς έως και την Τρίτη του Πάσχα

Ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας, προσαρμοσμένο στην επιβατική κίνηση των εορταστικών ημερών θα ακολουθήσουν τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) έως και την Τρίτη του Πάσχα.

 

ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ)

Τη Μ.Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα (7 Μαΐου) τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα ακολουθήσουν πρόγραμμα δρομολόγησης βασισμένο στην υπηρεσία Σαββάτου. Τα πρώτα δρομολόγια των γραμμών θα εκτελεστούν με βάση το πρόγραμμα καθημερινής.

Το Μ.Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα (6 Μαΐου), τα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ θα εκτελούνται με βάση τον προγραμματισμό της Κυριακής.

Τα δρομολόγια των γραμμών που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ και το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ενισχυμένα, ανάλογα με την αντίστοιχη επιβατική κίνηση.

Το Μ.Σάββατο τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα αποσύρονται σταδιακά από τις 22.00.

ΣΤΑΣΥ (Μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ)

Την Μ.Παρασκευή και το Μ.Σάββατο δεν θα ισχύσει η νυχτερινή παράταση δρομολογίων στο Μετρό και στο Τραμ της Αθήνας.

Τη Μ.Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα στις γραμμές 2, 3 του Μετρό θα πραγματοποιούνται δρομολόγια με συχνότητα από 7 έως 10 λεπτά, στη γραμμή 1 ανά 10,5 λεπτά, ενώ στις γραμμές του Τραμ ανά 20 έως 25 λεπτά.

Το Μ.Σάββατο στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό και ΗΣΑΠ θα εκτελούνται 10λεπτα δρομολόγια, ενώ η συχνότητα διέλευσης των συρμών του Τραμ θα είναι κάθε 25-30 λεπτά ανά γραμμή.

Την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιούνται στη γραμμή 1 12λεπτα δρομολόγια, στις γραμμές 2,3 15λεπτα δρομολόγια, ενώ στις γραμμές του Τραμ κάθε 30 λεπτά ανά γραμμή.

Τη Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιούνται στις γραμμές 1,2 του Μετρό, 12λεπτα δρομολόγια, στη γραμμή 3 10λεπτα δρομολόγια, ενώ στις γραμμές του Τραμ κάθε 30 λεπτά ανά γραμμή.

Το Μ. Σάββατο 4/5 οι συρμοί των γραμμών 2, 3 του Μετρό θα αποσυρθούν νωρίτερα και τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Από Ανθούπολη προς Αγ. Δημήτριο στις 22.44
  • Από Αγ. Δημήτριο προς Ανθούπολη στις 22.48
  • Από Δ. Πλακεντίας προς Αιγάλεω στις 22.37
  • Από Αιγάλεω προς Δ. Πλακεντίας στις 22.47
  • Από Αιγάλεω προς Αεροδρόμιο στις 21.25
  • Από Αεροδρόμιο προς Αιγάλεω στις 22.03
  • Από σταθμό Σύνταγμα προς τερματικούς στις 23.00

Αντίστοιχα, τα τελευταία δρομολόγια της γραμμής 1 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Από Πειραιά προς Κηφισιά και αντίστροφα στις 22.20
  • Από Ομόνοια προς Πειραιά στις 22.52 και προς Κηφισιά στις 22.39

Οι τελευταίοι συρμοί του Τραμ θα αναχωρήσουν από Σύνταγμα για ΣΕΦ στις 21.52, για Ασκληπιείο Βούλας στις 21.40 και για 2η Αγ. Κοσμά στις 22.30. Από Ασκληπιείο Βούλας για ΣΕΦ στις 22.05 και για Σύνταγμα στις 21.24

Από ΣΕΦ για Ασκληπιείο Βούλας στις 22.06 και για Σύνταγμα στις 21.25

Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω Internet στη διεύθυνση https://www.oasa.gr