Τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, και Σέρρες, είχαν πέσει θύματα των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας, εκβιασμών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η δράση των τεσσάρων κυκλωμάτων συνδέεται με συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας. 

Ads

 

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τέσσερις χωριστές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν όμως διασυνδέσεις μεταξύ τους λόγω κοινού αντικειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ενώ είχαν και κοινά θύματα. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και προχθές υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.
 
Οι συλληφθέντες, 53 στο σύνολό τους -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβίασης- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
 
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή. Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.

Κύριοι πρωταγωνιστές του κυκλώματος

Πέντε πρόσωπα από τους 53 συλληφθέντες θεωρούνται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι, απόστρατοι αστυνομικοί, επιχειρηματίες, διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ αλλά και γνωστός δημοσιογράφος, που εργαζόταν στην ΕΤ3 βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις.

Ads

Πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

image
 
Σύμφωνα με το Βήμα, κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίας Δημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με …σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.
 
Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Ο κ. Παπαχατζής έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών. Το 2011, επί υπουργίας Βενιζέλου, αφού μέχρι τότε υπήρξε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε.
 
Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φερέτη – σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας – ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς «παλαιότερα είχε δανειστεί χρήματα από τον Μάρκο Καραμπέρη, αλλά μετά ανέλαβε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διεκπεραιώνει τις οικονομικές συναλλαγές και τις τοκογλυφικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία».

image

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.
 
Οι «συνεργάτες» αστυνομικοί
 
Στην θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας. Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού – υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.
 
Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου. Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.
 
Ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου και –  σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ – «ακούγονται σε συνομιλίες να υποβοηθούν τα μέλη του κυκλώματος να εισπράττουν και να ξεπλένουν χρήματα από τα θύματα της τοκογλυφίας». Οι δύο δικηγόροι, πάντως, αναφέρουν ότι όλες οι συμβουλές τους ήταν «νομικού τύπου».
 
Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του. Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αλλά και ένας παράγοντας της ομάδας. Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».
 
Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις

Eιδικότερα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, η 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.

Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Η 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

Η 3η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για (8) επιπλέον συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η 4η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως.
Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία (33).

Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.

Προέκυψε η συμμετοχή (4) ακόμη συνεργών, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (4) πυροβόλα όπλα και (2) πιστόλια αερίου-κρότου

  • (19) πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και (4) δίκυκλα

  • (7) μαχαίρια, (3) σιδερογροθιές και (4) γκλοπ

  • (230) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (5) σπρευ πιπεριού

  • Μικροποσότητα χασίς

  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων

  • Πλήθος κοσμημάτων

  • Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών

  • Το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ
     

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμαΕπιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.