Δεύτερη ημέρα συζήτησης το Σάββατο στη Βουλή της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση ξεκίνησε την Παρασκευή σε υψηλούς τόνους και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία. «Παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ. Υπέρ της πρότασης μομφής θα ταχθεί το ΚΚΕ παρά τις διαφωνίες του με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ερωτηματικό η στάση των 11 ανεξάρτητων βουλευτών. Οι Λοβέρδος και Αηδόνης ανακοίνωσαν πως θα ψηφίσουν «παρών». Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κυριακή στις 18:00 σε συγκέντρωση υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού στο Σύνταγμα.  

Ads

 
Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θεωρείται μάλλον απίθανη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142) χρειάζονται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι. Μέχρι τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στηρίζουν εκτός από τους βουλευτές του κόμματος και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, αλλά και οι μη προφυλακισμένοι της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δηλαδή συνολικά 117. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε πως η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και έρχεται, όπως είπε, σε μία κρίσιμη διαπραγματευτικά στιγμή.
 
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε λόγο για «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας», η οποία «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».
 
«Ηθικό και πολιτικό χρέος» χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας εκτενή αναλυτική αναφορά στην οικονομία και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
 
«Υπέρ» της πρότασης θα ψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος. Σε ομιλία του στην Κρήτη κάλεσε τους υπόλοιπους βουλευτές να πράξουν το ίδιο.
 
«Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στη Βουλή και στις πολιτικές εξελίξεις», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι την Κυριακή θα ψηφίσει «παρών».
 
«Η ΝΔ είναι αποφασισμένη διά πυρός και σιδήρου να περάσει τα μέτρα. Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη Βουλή. Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση», τόνισε από την πλευρά της στην Ολομέλεια η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ζωντανά οι εργασίες της Ολομέλειας:

Διαβάστε αναλυτικά εδώ για την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή 

Ads